7 Ocak 2013 Pazartesi

Göz




İstanbul'un Bahçelievler semtinde bir ilköğretim okulunda, Vasconcelos'un Şeker Portakalı'nı öğrencilerine öneren bir öğretmen hakkında, kitabın 'Türk örf ve adetlerine aykırı olduğu ve argo kelimeler içerdiği' gerekçesiyle bir velinin şikayeti üzerine soruşturma açıldı.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu ise, John Steinbeck'in Fareler ve İnsanlar adlı yapıtının sakıncalı olduğuna karar verdi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, kitaplar hakkında işlem yapılmadığını belirterek, "Bırakın çocuklar istedikleri kitapları okusun," dedi. Konu ile ilgili haber için Bianet'e buyrun.

Şeker Portakalı'nda Zeze'nin söylediği 'Çırılçıplak bir kadın isterdim' dizesini içeren şarkı ahlaka aykırı bulunurken, Fareler ve İnsanlar'da bahsi geçen 'Susy'nin Evi' kitabın ahlaka uygunluk kriterleri üzerinden yeniden değerlendirilmesine önayak oldu.

Kitapların ikisi de MEB'in oluşturduğu Yüz Temel Eser listesinde yer alıyor. Yüz Temel Eser, pek çok tartışmaya neden olduğu gibi 2005 yılında listede yer alan kitaplardan Küçük Prens'in çıkartılmasıyla da tartışmalara yol açmıştı.

Küçük Prens dediysek Tilki'yi anmadan geçmeyelim, 'Gözler kördür aslında. Gerçeğin mayası gözle görülmez.'

Yukarıda, bir damla mürekkep damlatılarak katlanmış bir A4 kâğıdı görüyorsunuz. Görüyor musunuz?

Ne görüyorsunuz?

Paniğe mahal yok.

Gördüğünüz sizi bağlar sadece, görüntüde uzlaşmak olası değil. Kitabınızla sizin aranıza kimseler girmesin öte yandan, o kadarı yeter.

Tek temennimiz bu olsun.



2 yorum: