9 Şubat 2012 Perşembe

Uyan!

Hatırladığınız bir şeyi kaç kere rüyanızda gördüğünüzü, aslında yaşamadığınızı fark ettiniz?

Rüyanızda gördüğünüz bir şeyin kaç defa gündelik yaşantınızdaki bir gerçekle örtüştüğüne şahit oldunuz?

Kaç kere belki bir gün öncesinde çözülmez görünen bir sorunu böyle çözüverdiniz ya da davranışları kafanızı karıştıran birinin gizli duygularını kavrayıverdiniz?

Ursula K. Le Guin, Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar'da bir dergi editörünün kendisine telefon açtığını ve okurlar için Yerdeniz Üçlemesi'nin geri planı üzerine bir şeyler yazmasını istediğini anlatır. Editör okurların Yerdeniz'i nasıl planladığıyla ilgili bir şeyler bilmek isteyeceklerini söyler; ancak Le Guin'in cevabı nettir:"Ama ben hiç bir şeyi planlamadım ki, buldum." Nerede bulduğunu soran editöre Le Guin, "Bilinçaltımda," diyerek cevap verir ve konuşmayı bitirir.

Jedediah Berry, Hafiyenin El Kitabı'nı yazarken tek bir resimden yola çıktığını söylüyor. Tek bir resimden doğan ve kendi içinde çoğalan, tuhaf bir roman Hafiyenin El Kitabı. Polisiye desek polisiye değil, macera desek macera değil, psikolojik gerilim desek, o değil; hepsi ve hiçbiri. Bir şemsiye, bir bisiklet ve bir el kitabı eşliğinde kendi ve diğerlerinin düşlerine sızarak biteviye bir uyku haliyle savaşan bir adamın, gözbebeklerinin ardında ve önünde gelişenlerin toplamı belki... Hafiyenin El Kitabı, uyanık hayatlarını uykudaymış gibi geçirenlere inat, hafızanın, rüyaların ve algının kapılarını aralamakta ısrarlı. İngiliz edisyonu, arka kapağında 'Nasıl düşündüğünüz hakkında düşündüklerinizi değiştirecek,' demiş. Biz, sadece, uyanın diyoruz.

(Görsel, Rene Magritte, Yanlış Ayna.)

4 yorum:

  1. Bilinçaltımız bize en güzel oyunları seçiyor ya ona şaşmamak güç.
    Neredeyse her kitabınızda ilk sayfa ile kapak arasında renkli bir yaprak mevcut ve her kitabınızı elime alışımda o rengin kitaba çok güzel yakıştığını söylüyorum. Peki, Hafiyenin El Kitabı'nda bizi hangi renk bekliyor?

    YanıtlaSil
  2. Tespitinizde haklısınız; iç sayfa renkleri büyük bir özen ile binlerce ton barındıran bir katalogdan seçiliyor. Ama büyüyü bozmak istemem, kitap cuma günü raflarda olacak, bakalım beğenecek misiniz...

    YanıtlaSil
  3. İşe bakın ben de o aradaki renklerin öylesine seçildiğini sanıyordum. İletişim'in kitaplarında da aynı uygulamayı görüyorum. Bundan sonra daha dikkatli olmak gerekir demek ki? Evet Hafiye'nin El Kitabı sabırsızlıkla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  4. Öylesine seçilmiyor elbette, ama genelde kapakta yer alan bir renk giriyor iç sayfaya. İşin teknik boyutları karmaşık, ancak genelde ekranda gördüğünüz renk baskı ile birebir aynı olmuyor - kataloglar, kodlar vs. ekran yanılgısına düşmemek için.

    YanıtlaSil