11 Temmuz 2012 Çarşamba

İmtihan


Geçen hafta edebiyat kaynaklarını takip ettiyseniz kaçırmış olamazsınız; Ernest Hemingway'in Silahlara Veda için 47 farklı son yazdığı ve Scribner'ın hazırladığı yeni edisyonla bu romanın tüm sonlarını içerecek şekilde yayımlanacağı açıklandı. Yanlış anlaşılmasın; bu, sonunu kendi tercihleriniz doğrultusunda seçeceğiniz romanlardan değil; postmodern bir dokunuş olduğu da söylenemez çünkü yazarın tercihleri devrede degil - bu edisyon, Silahlara Veda hakkında bir belgesel niteliği taşıyor daha çok. Öyküler anlatmaktan bahsedip duruyoruz ya; işte buyrun, bir öykü nasıl anlatılır temalı inceleme-araştırma fırsatı...

Julie Bosnan imzalı NY Times makalesi, son yıllarda Hemingway'in 'içkiciliği'nin vurgulandığını (bkz. Paris'te Gece Yarısı, Woody Allen) ve bu yeni edisyon sayesinde yazarın yazma sürecinin açığa çıkacağını belirtiyor. Makaleye göre kimisi 2 satır, kimisi de bir paragraf uzunluğunda olan sonlardan bazıları şöyle:

Son 7: Ölümden başka son yoktur ve yegane başlangıç dünyaya gelmekle olur.

Son 34 (F. Scott Fitzgerald'ın önerisi): Dünya kırar herkesi ve kıramadıklarını öldürür.

Roman için düşünülmüş bazı alternatif isimler de şöyle: Savaş Zamanı Aşk, Yaralara ve Diğer Emellere Dair, Büyü. (Burada ister istemez bir Seinfeld bölümü geliyor aklıma: Bir yayınevi için editörlük yapan Elaine'e Jerry, Savaş ve Barış'ın adının aslında Savaş, Ne İşe Yarar (War, what is it good for?) olduğu yönünde işletir; Jerry'ye inanan Elaine hayli huysuz bir Rus yazara bu konuda ahkam keser ve olaylar klasik Seinfeld usülü anlamsızca sarpa sarar... O kadar da uçuk değilmiş demek ki.)

Yukarıdaki resimde Hemingway'i şen bir halde dev ve ölü kılıçbalıkları ile poz verirken görüyorsunuz... İhtiyar Adam ve Deniz'in yazarının, öyküyü bir de kılıçbalığının perspektifinden anlatmayı düşünüp düşünmediği meçhul. Balığın perspektifini merak ediyorsanız, bir başka balığın elbette, o zaman bkz. Sait Faik, Sinarit Baba.

"Bağırmak ister gibi ağzını açtı. Kapadı.. Sinarit baba son nefesini, böylece bir insanlık imtihanı geçirmemişin sandalında pişman ve mağlup verdi."

Tabaklarımızdakilerin öyküleri?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder