5 Temmuz 2012 Perşembe

4 yıl



Yakın plan: Knut.

5 Aralık 2006, Berlin doğumlu, yay burcu mensubu kutup ayısı. 4 yıllık kısacık ömründe Knut, Berlin Hayvanat Bahçesi'ne rekor sayıda ziyaretçi çeker, Vanity Fair'e kapak olur, fotoğrafları yüz binlerce insan ve hatta Annie Liebowitz tarafından çekilir, hakkında günbegün bloglar tutulur, yediği, içtiği, yaptığı her şey takipçilere duyurulur. Knut'un dünyaya gelme hikayesi oldukça hüzünlü; Knut, doğar doğmaz annesi tarafından terk edilir ve hayvanat bahçesinde çalışan Thomas Dörflein yavru ayının bakımını üstlenir. Knut'un ziyaretine o kadar çok, o kadar çok insan gelir ki hayvanat bahçesindeki komşularından Yang Yang adlı panda, stres sonucu ölür. Knut üzerinden tartışmalar kopar, Knut t-shirtleri, dvd'leri ve türlü malzeme satılır; Knut, tek bir yılda hayvanat bahçesine 5 milyon Euro kazandırır. Bakıcısı Thomas Dörflein bir kalp krizi sonucu ölünce, Knut onun yokluğunu çeker. İlgi odağı olmaya alışan Knut, ziyaretçi sayısı az olduğunda mutsuz olur. Knut, 4 yaşındayken, bir beyin iltihabı sonucu düştüğü havuzunda, boğularak can verir. Hayatı kısa sürmüştür. Berlin yaslara bürünür.

Yakın plan: Besi ineği Z.

"(Z adlı ineğin) doğal yaşam süresi yirmi yıl ya da biraz daha fazladır, ama o 4 yaşına geldiğinde artık üretim düzeyini sürdüremez ve 'tükenmiş' kabul edilir. (... Mezbahada) kanı akarken bilincini yitirmez ve parçalarına ayrılma ve derisinin yüzülme süreçlerinin bir bölümünde canlıdır. Z adlı ineğin bedeni işlenmiş biftek ya da hamburger için kullanılacaktır." Hayatı, Knut gibi, kısa sürmüştür. Yası tutulmaz.

(Z adlı ineğin hikayesi için bkz. Hayvan Hakları, David Degrazia. Çeviren: Hakan Gür, Dost. Yukarıda Knut, besi ineği Z'yi temsil edecek görselleri koymaya gönlüm elvermiyor. Hayvanları sevmek ile hayvanları yemek üzerine düşünme vakti gelmedi mi?)

2 yorum:

  1. Aklıma hemen Parks and Recreation'daki midilli geldi. Hiçbir şey yapmadan öylece durmasına rağmen tüm kasabanın sevgilisiydi. Ölünce büyük bir anma töreni düzenliyordu. Kasabaya dışarıdan gelen bir adam ise duruma hiçbir mana veremiyordu...

    YanıtlaSil
  2. Bir gün olacak, Kuluçka Tavuğu X'in bütün yumurtalarından özgür civcivler çıkacak ve bir gün olacak Knutlar ilgi odağı olmaktan usanacak, kenefe kapanıp kendisi için piyano çalacak.

    YanıtlaSil