21 Aralık 2012 Cuma

Geçmiş!

Notlar!

Bugün 21 Aralık 2012. Dün 20'siydi, yarın 22'si olacak. Bu böyle devam eder... Hatta, serbest çağrışım vasıtasıyla şunu da demeden geçmeyelim: Her şey güzeldi ve hiç acıtmadı. 

Publisher's Weekly, edebiyattan ilham alan şarkılar başlıklı bir derleme hazırlamış bu hafta, orada veya Edebiyat Haber'de rastlamış olabilirsiniz. Eh, biz de epey evvel benzer bir çalışma yapmışız, eksik kalmayalım, kendi linkimizi verelim. Kesişen noktalar mevcut elbette... Hatta onla kalmayalım, Publisher's Weekly'nin Small Demons aracılığıyla hazırladığı kitaplarda en çok geçen şarkılar listesine bir bağlantı verelim. Small Demons ilginç bir proje, aksayan yönleri yok denemez ancak.

Müzikten girmişken bir başka liste, Kurt Cobain'in el yazısıyla gelmiş geçmiş en iyi elli albüm. Nirvana diye imzalanmış, Cobain'in el yazısı ile... Bu arada 12/12/12'de Nirvana mensupları solist olarak Paul McCartney ile sahneye çıktı ve Sandy Kasırgası'na yardım niteliği taşıyan konserde Nirvana olarak sahne aldı... Ne diyeyim? Kıyamet!

Henüz burada duyurulmadı ama Bookseller, geçtiğimiz ay efsanevi ve yenilikçi edebiyat dergisi Granta'nın Türkiye edisyonu için start verildiğini belirtti. Merakla bekliyoruz. Ayrıntılar için buraya. Güzel günler göreceğiz...

Granta demişken, İngiltere'den tuhaf haberler geliyor sevgili okuyucu... Waterstones zincir kitabevi, Yılın Kitabı ödülünü Hilary Mantel'in de dahil olduğu adaylar arasından Polpo: A Venetian Cookbook'a vermeyi uygun görmüş. Telegraph'ın haberinden Polpo'nun rezervasyon yapmama geleneğiyle kapısında kuyruklar birikmesine yol açan bir restoran, kitabın ise bir yemek kitabı olduğunu öğreniyoruz. Gidip görenler, yemeklerinden tadanlar varsa kerametini bildirsin... Neyse, Hilary Mantel'in bir yemek kitabı karşısında yenilgiyi tatması bir yana, Çıplak Şef Jamie Oliver da çoksatanlar listelerinde J.K Rowling'in Causal Vacancy'sini sollamış, onu da belirtmek gerek. İngiltere'de bir dönem kitaplarda 'misery memoir' adı ile anılan 'acı dolu gerçek yaşam öyküleri' patlaması yaşanmaktaydı ve kanser, yeme bozukluğu, alkolizm, aids ve türlü hastalık bunlar vesilesiyle 'tüketilmekteydi' ki sanırım ibreler yine hedonizme, hazza kaydı. Zamanıdır.

Yemek kitaplarından sinemaya ve bir klasiğe uzanalım: Rivayet o ki Stanley Kubrick, Saul Bass'e Shining filminin afişi için 300 eskiz hazırlatmış. Burada bunların bazılarına göz atabilir, üzerlerindeki notlardan tasarımların eleştirilerini inceleyebilirsiniz. The Shining, bir yazarın 'yazamama' durumunun dehşetini yansıtması açısından takdire şayan olduğu gibi, Türkçe dublajındaki 'kızıl şerbet' (murder kelimesinin aynadaki aksinden yola çıkarak redrum orijinalde, fakat ne fayda...) sloganıyla da aklımdan çıkmıyor desem yalan olmaz.

Notları kaparken dijital çağa dair düşünmeye davet ediyorum sizleri sevgili okuyucu... Derler ki Çin'de 25 milyon kişi, kitap okumak için SADECE cep telefonunu kullanıyormuş. Dikkatinizi çekerim, Reader ya da iPad değil, cep telefonu. Kızıl şerbet desem bu kadar ürkütücü olur muydu?

Bu yazı Nintendo'nun Anime Geçmiş'iyle kapansın öyleyse. Kapansın!






1 yorum:

  1. her şeyi geçip nintendoya geliyorum.
    alamanya'dan gelen kuzenlerin nintendo kültürüyle büyümek.
    sonra bütün zevklerin değişmesi.
    kalabalıklarda yalnız kalmak.
    (çocukluktan başlamış demek)
    neyse;
    gameboyla başlayıp, hepsini oynamışlığım vardır.
    nintendo oyunlarının keyfini veren az şey var.
    bir de animelerim o ayrı.
    neyse ki, teknoloji gelişti!
    (bilgisayarımda wii emülatörü var)
    uzak kalmıyoruz.
    bu arada bu da benden.
    lindsey stirling zelda çalıyor.
    enfes tabii ki...
    http://youtu.be/WWyI-58gpic

    YanıtlaSil