22 Ekim 2010 Cuma

Tanrı olmak...

Günler, tepelerden aşağı koşan vahşi atlar misali geçip gidedursun, ekim ayını da devirmiş bulunmaktayız neredeyse. Bizler gün sonu özetlerine, hafta sonlarında ve ay sonlarında yaptıklarımızı özetleyip yapacaklarımızı listelemeye fazlasıyla alışkınız, öyle ki geçen zaman gerçekliğini yitirip kum saatinden akan taneciklerden pek de farkı olmayan biçimde işliyor algımıza. Algılanan zamandan reel zamana geçip takvimimize baktığımda görüyorum ki duyurulacak haberler epey artmış, o zaman vakit kaybetmeyelim.

Harıl harıl sizler için yeni kitaplar seçerek çalıştığımız yazın ardından sonbahara Dave Eggers'dan Ne Nedir ile merhaba dedik ve kitabın açtığı pencerelerden epey bahsettik burada. Yaratılış mitleri konusunu daha fazla irdelemeyeceğimi söylemiştim ancak kütüphanemize göz gezdirirken rastladığım bir kitabı burada bu konuya ilgi duyanlara hemen önermek isterim: Su Mitosları - Deniz Gezgin. Sel'in Hayvan Mitosları ve Bitki Mitosları'nın ardından bastığı kitap konuya ilgi duyanlar için şahane bir giriş olanağı sağlıyor.

Ne Nedir demişken, bu hafta Dave Eggers ve McSweeney's tayfasından bir koli dolusu dergi ve kitap, ayrıca elle yazılmış bir teşekkür kartı geldi kapımıza. Resmi yazışmalara alışkın olan bizleri epey de sevindirdi; McSweeney's'in genç yeteneklerinden John Brandon'ın henüz ismi Türkçeleştirilmemiş olan romanı Citrus County şu anda çeviride, sanıyorum 2011'in ilk aylarında karşınızda olacak. Bir kayboluş öyküsünü konu alan romanın soluk soluğa okunduğunu söylemek gerek.


Önümüzdeki aylarda programımızda Jack Kerouac, David Foster Wallace, Henry Miller, Shirley Jackson ve bizleri şimdiden heyecanlandıran Salvador Plascencia gibi pek çok sıradışı yazar yer alacak; yukarıda dediğim gibi, kum saatlerimiz metinlerin bir an önce hazırlanıp okuruna kavuşması için çoktan ayarlandı. Ne diyeyim, bizi izlemeye devam edin!

Haberlerin en eğlencelisini sona sakladım. Bu sene İTEF, yani İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali'nin ikincisi düzenleniyor ve yazarlarımızdan Etgar Keret bu vesileyle şehrimize geliyor. Festival programını buradan inceleyebilir, fırsattan istifade ederek tanıdığınız veya tanımadığınız yazarlarla yüz yüze gelebilirsiniz bu dört gün boyunca. Etgar Keret'in yeni kitabı Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü, bu hafta sonundan itibaren kitapçılarda karşınızda olacak. Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü'nü, diğer Etgar Keret kitaplarını da Türkçeleştiren Avi Pardo dilimize aktardı, çok da iyi etti. Etgar Keret'in bu kitapta yer alan Kneller'in Mutlu Kampı isimli uzun öyküsünden beyazperdeye aktarılan Wristcutters (Bilekkesenler) filmi 31 Ekim pazar günü Kargart'ta gösterilecek; ardından Keret, Hakan Günday ve Georgi Gospodinov'un aynı mekanda bir söyleşisi olacak ve Karga'da Edebi Pazar adıyla düzenlenen gün bu defa "edebi" bir parti ile sonlanacak. Katılım ücretsiz, bizler de orada olacağız, bütün okurlarımızı bekliyoruz. Etgar Keret'i tanımıyorsanız eğer etkinliklerden herhangi birine zaman ayırmanızı ve genç kuşağın bu parlak edebiyatçısıyla karşılaşma fırsatını kaçırmamanızı dileriz.

Etgar Keret'i ve Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü'nü bekleyin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder