5 Nisan 2013 Cuma

N-n-n

Notlar birikmiş, oyalanmadan bağlantıları verelim.

Geçen haftaya ait bir haber: Kahve basıp kitap okuttular! Kütüphaneler Haftası vesilesiyle Bingöl'ün Karlıova ilçesinde öğrenciler, kahvehanelere gidip içerdekilere yarım saat kitap 'okutturmuşlar.' Fotoğrafta aynı kitabın okunduğunu görüyoruz, ancak kitaptan bahseden olmadığından adı meçhul, haber değeri olmasa gerek.

Twitter'da rastladım: Kafka'nın elyazısı. Google'da arama yaptığınızda pek çok örnekle hatta buradan yola çıkarak geliştirilmiş bir yazı tipiyle de karşılaşıyorsunuz.

El yazısından girmişken bir de Paris Review bağlantısı paylaşalım: Orhan Pamuk'un Kara Kitap'ından bir sayfa. Bu ayki OT dergisinde Pamuk'un çizimleri eşliğinde yine yazara ait pasajlar yer alıyor, onu da hatırlatalım. Derginin bu sayısında Hakan Bıçakçı'nın da bir öyküsü, Seray Şahiner'in Cem Karaca güzellemesi ve Ertuğrul Mavioğlu'nun mercimek düşkünlerinin keyfini kaçıracak eneteresan bir yazısı var, içerik epey dolu, hepsini saymaya yer yok diyeyim en iyisi, kaçırmayın.

Murakami'den yeni bir kitap haberi var, daha önce de bahsetmiştik: Renksiz Tsukuru Tsaki ve Hac Yılı. Kitabın adı muhtemelen değişir İngilizce edisyonda, bakalım. Kitap 12 Nisan'da Japonya'da raflarda olacak ve Murakami, kitabın şerefine on sekiz yıldır ilk defa bir konuşma yapmak için Tokyo'da halkın karşısına çıkacak. 1995 depreminin ardından düzenlenen öykü okuma günlerinden bu yana böyle bir organizasyonda yer almayan Murakami'nin konuşmasının 6 Mayıs günü gerçekleşeceği duyuruluyor.

Open Culture'dan yine dev bir hizmet: Frank Zappa, bisiklet çalıyor! Üstüne de Joy Division, New Order, Morrissey ve Smiths albümlerine kitap havalı posterler gelsin bakalım, ilginç bir çalışma.

Notlar bu haftalık burada son buluyor...

Yazıdaki son bağlantılar, geçen hafta hayata veda eden Yakup Arslan'a dair; tanıyanlar tanımayanlara anlatsın, tanımayanlar bu vesileyle tanısın diye... Edip Cansever'in şiiri için buraya, Arslan'ın bir semtin/toplumsal yaşamın/kültürün dönüşümüne de değinen söyleşisi için buraya ve Hürriyet arşivinden bir başka yazı için buraya buyurun.

Yaşar gibi kaldığımız bir yaşama içinden Asmalımescit'in taşına, toprağına... "Anılar mı? Kimbilir kaç cilt oluşturur."




3 yorum:

  1. Bir düzeltme: OT'ta Barış Bıçakçı değil de Hakan Bıçakcı öyküsü var.

    YanıtlaSil
  2. Tam Orhan Pamuk çizimlerinden bahsedecektim ben de OT'taki! Alsancak'a yolum düşünce OT'u yeni aldım. Otobüsten döner iken ilk iki yazıyı, Hrant ve mercimek yazılarını okudum. Anne mercimeği başka olur diyorum!

    Neyse, Hüseyin Can Erkin facebook hesabına "Murakami'yi ilk çeviren biz mi olsak" gibisinden bir şey yazmıştı. Fırsatı olsa da yapsa bir güzellik!

    Son olarak; Yakup, kurbağalara bakmaya gitti, tekrar...

    YanıtlaSil