19 Mart 2012 Pazartesi

Delişmen

Kerouac'ın doksanıncı doğumgünü şerefine yayımladığımız kayıp oyun Beat Kuşağı'nın sahnelenecek olduğu haberi duyuldu geçen hafta, darısı gölgede kalmış diğer metinlerin, diğer oyunların başına. Bahar zihinlerden içeri yavaş yavaş sızarken Kerouac başyapıtı Yolda'nın sinema uyarlamasının ilk trailer'ı da ortaya çıktı. Yönetmen, Motosiklet Günlükleri'nden tanıdığımız Walter Salles, trailer'a bakılırsa vahşi danslar, silahlar ve Kristen Stewart bekliyor bizleri - kitaplardan uyarlanmış filmlerden işkillendiğimden burada daha önce bahsetmiştim, bu trailer'dan kötü kokular almadım desem yalan olur sevgili okuyucu, eh, onu da olağan şüpheciliğimize verelim, filmi görmezden evvel hakkında ileri geri konuşmuş olmayalım. Bir Kerouac uyarlaması daha geliyor bu yıl; Michael Polish yönetmenliğinde Big Sur -ki kendisini önümüzdeki aylarda Nevzat Erkmen çevirisiyle okuyabileceksiniz- de sonbaharda vizyonda olacak. Sinemalarda ne var ne yok takip ediyor musunuz bilmiyorum ancak pek çok yabancı film, ülkemizde vizyona giremez halde; festivaller derseniz senelik ücretler ödeyerek edineceğiniz kartlarınız yok ise fena halde zorlu girişimler. Her neyse, bir yolu bulunur elbet...

Ve Bahar! "Artık delişmen rüzgârlar, çılgın bulutlar dolu günler."

(Jack Kerouac, Zen Kaçıkları, çeviren: Nevzat Erkmen, Ayrıntı. Görselde, Ken Kesey'nin efsanevi kamyonu Further - Kesey'nin çiftliğinde, bir bataklık ile yakın münasebetlere girdikten sonra.)

3 yorum:

  1. yazılar mı azaldı? üzülüyorum...

    YanıtlaSil
  2. yazılar azalmadı; kış bitimi dolayısıyla yaşanan metal yorgunluğu mu artık, bahar eşiğinde bünyeyi son defa saran içe kapanık bir ruh hali mi, bir durgunluk mevcut ama onun da günleri sayılı. paniğe mahal yok :)

    YanıtlaSil
  3. Yeni çıkan kitaplar, yorumlara hediyler derken bloga fena alıştırdınız bizi. Yoo pişman değiliz her gün akşam yatmadan, olmadı ertesi gün kaçırılan yazıyı okumaktan. Bahar yorgunluğu erken başladı başladığım kitabı tamamlayamıyorum, tamamlayamadıkça okuyamıyorum. Bir kısırdöngüdür gider, tez zamanda geçer umudundayım. Bu arada 'trainspotting' tekrar görücüye çıkmış. Bakalım bize ne zaman ksımet olur?

    YanıtlaSil