21 Aralık 2011 Çarşamba

Film


Okuyucu ve Saatler'den hatırladığımız Stephen Daldry'nin Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın'ı sinemaya uyarladığından ve filmin 2011-2012'ye damgasını vurmasının beklendiğinden burada bahsettik daha önce. Ben kendi payıma şüpheci tavrımı korumaktayım; filmin ilk gösterimi 25 Aralık günü yapılacak, ülkemizde de mart ayında izleme fırsatı bulacağız. Bu arada Stephen Daldry Variety'ye konuşmuş, iddialı da konuşmuş - sinemaya uyarlanamayacak kitap olmadığını söylemiş örneğin, tiyatro kökenli olduğu için en zor işlerin altından kalkabildiğini, yazarlarıyla yakın mesafede çalıştığını vs. belirtmiş. Bunlar bir yana, Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın'ın duygusal yükünü beyazperdeye aktarmak için çok çalıştıklarını ve bunu başardıklarını belirtmiş. Söylemiştik, Daldry olsun, Forrest Gump'a imza atmış olan senaryo yazarı Eric Roth ya da Tom Hanks - Sandra Bullock ikilisi olsun; kadro buram buram Oscar kokuyor. Film kitaba haksızlık etmeksizin yansıtabilecek mi anlatılanları, onu bekleyip göreceğiz.

(Bu arada Baz Luhrman'ın Muhteşem Gatsby'sinden bazı fotoğraflara rastladım Daldry'nin sözlerini tararken. Bu uyarlamada Leonardo DiCaprio ve Tobey McGuire bir arada yer almışlar ki -üzgünüm ama- Tom Hanks/Sandra Bullock ikilisinden de fena bir eşleşme ortaya çıkmış sanki. Onu da izleyecek ve göreceğiz.)

1 yorum:

  1. Sinemayı severim ama senaristlerin bu kitapları sinemaya uyarlama çabaları beni rahatsız ediyor. Çok az eserden tam anlamıyla keyif alabildim açıkçası. Chuck Palahniuk bir röportajında eserlerinin mümkün olduğunca sinemaya uyarlanmasının zor olacak şekilde yazdığını söylemişti. En iyisini yapıyor. Ama şunu da demek gerekir ki, yazarlar üzerinde bir baskı mekanizması da oluşmuyor değil. Bilemiyorum. Açıkçası ben pek hoşlanmıyorum uyarlamalardan. İstisnalar dışında. Bakınız: The Hobbit. Bu saatte bilgisayar başında olma sebebim bugün yayınlanan fragmanı izlemek. Neyse, okula geç kaldım, sevgiler. :)

    YanıtlaSil