2 Aralık 2011 Cuma

Daha zinde, daha...


Bir süredir biraz dağınık yazıyorum sevgili okuyucu, zihnim biraz dağınık, ondandır. Evine gelen insanları 'Kusura bakmayın, ortalık biraz dağınık,' diye buyur eden tipler vardır ya, o hesap biraz benimkisi... Geçen haftanın bizler adına en sevindirici gelişmesi, Téa Obreht'in Kaplanın Karısı romanının NY Times'ın 'Yılın 5 Romanı' listesine girmesi oldu; listedeki bir diğer roman, Swamplandia da önümüzdeki aylarda bizden okuyacağınız kitaplardan - şimdi bunu biraz açalım, daha evvel de beyan ettik, kitap seçerken listeleri referans almaz, kitabı kendi başına değerlendiririz ancak elbette ki takip ettiğimiz ve seçimlerine saygı duyduğumuz yayın organları, web siteleri vb. mevcut. Kendi seçimlerimizin ardından, inandığımız kitapların başkalarınca da beğeni kazandığını ve önerildiğini görmek, masa başlarında yalnız geçen saatlerimizi kalabalıklaştırıyor, bizleri sevindiriyor. Kaplanın Karısı'nın yazarı Téa Obreht ve Swamplandia'nın yazarı Karen Russell, Murakami ve Eugenides gibi dev isimlerin arasından sıyrılarak ilk beşe yerleşmişler; bu da ayrıca yeni kuşak edebiyatçılar adına kazanılmış bir zafer sayılır.

Öte yandan duyuralım, ülkemizde de önümüzdeki aylarda yayımlanacak olan yeni Etgar Keret kitabı Kapı Birden Vuruldu (Suddenly A Knock on the Door) için Amerikalı yayıncısı FSG, bir tumblr sayfası hazırlamış; FSG, Keret'ten ilham alan herkesi bir şeyler yaratmaya davet ediyor. Biz böyle bir projeye kalkışmadık ancak Futuristika, daha önce Akın Çetin'in Keret'e gönderme yaptığı şahane bir öyküyü yayımlamıştı - okumadıysanız buradan buyrun. (Tüyap'ta Keret kitaplarını inceledikleri sırada Akın Çetin'in öyküsü ile yazarı duyduklarını söyleyen okurlar vardı mesela.) FSG'nin projesi görsel işlere yönelik, ama ses getireceğe benziyor.

Son olarak, tekrar hatırlatalım; Irvine Welsh, Jonathan Safran Foer ve Etgar Keret'in de aralarında olduğu pek çok yazardan imzalı kitaplar, İdefix Sanal Kitap Fuarı'nda - sıkça sorulan iki soruya cevap: evet, imzalar ıslak imzadır; kitaplar, buradan yazarlara ulaştırıldı ve imzalanmaları tamamlanınca yine İdefix aracılığıyla İstanbul'a döndüler. İndirim olarak uygulanan yüzdeler tamamen İdefix'in tasarrufunda; dolayısıyla bu konu ile ilgili düşüncelerinizi İdefix'e iletmeniz daha doğru olacaktır.
İşte böyle, sevgili okuyucu, haftaya daha zinde bir blog ile burada olmaya çalışacağım. Güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileklerimizle...

(Görselde Thais Beltrame'e ait bir iş; geçen haftanın kaplanlar, ayılar, leoparlar temalı yazılarına kapanış niyetine... Aslında o damara girildi mi anlatılacak, aktarılacak çok şey var ama içim kaldırmaz oldu.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder