10 Şubat 2011 Perşembe

Korkuyu yadsıyamazsın...



Tepedeki Ev ve Shirley Jackson'dan çokça bahsettik bu sayfalarda; hatta bu kült kitabın 2 defa sinemaya uyarlandığını da belirttik. Fedakar blog yazarınız olarak edebiyat eserlerinin sinema uyarlamalarından çoğunlukla hazzetmesem de sizler için ya da bu yazı uğruna bu uyarlamaların ikisini de oturdum seyrettim. 1999 tarihli uyarlamayı önceden izlediğimi anımsıyorum ancak filmden aklımda pek bir şey kalmamış. Jan De Bont'un yönettiği ve Liam Neeson ile Catherine Zeta Jones ve Owen Wilson gibi oyuncuları barındıran kadrosuyla film, hem kitaptan epey uzak hem de klasik Hollywood mantığıyla kurgulanmış, her şey biraz karikatürize gibi. Yalnız güzel bir sürprizi var filmin: Lili Taylor. Eleanor rolüne cuk oturduğu gibi, kendisinin yer aldığı ve ilgiyle izlemediğim bir film bulmaya çalıştım ancak bulamadım; yani sırf Lili Taylor hatrına dahi izlenebilir. 1963 yılında yapılmış ilk uyarlama daha çok ilgimi çekti; hem metne daha sadık, hem de siyah beyaz olması ve görsel efekt teknolojilerinin fazla gelişmiş olmamasına rağmen izlerken insanı epey geren bir yapım. Filmin posterinde bir ev, gözlerini fal taşı gibi açmış bri kadın ve bir de spot yer alıyor: "Hayaletlere inanmasan da korkuyu yadsıyamazsın." Ha, dersiniz ki 1963 yapımı siyah beyaz filmi neden izleyeyim; Zeta Jones'a da ayrıca bayılıyorum, o zaman sizin kaleminiz daha sonra çekilen uyarlama olacatır. Yalnız altını tekrar çizelim, 1999 yapımı film romanın bazı temel unsurlarını günümüz izleyicisini memnun etmek kaygısıyla yok saymayı uygun görmüş. Her neyse, tüm bunlar bahane, Lili Taylor şahane.

2 yorum:

  1. Blog yazılarını iki günde bir hevesle bekleyerek takip ediyordum, ama bu hafta başından beri her gün yayınlamanız çok güzel oldu. İlgiyle takip edilmektesiniz..

    YanıtlaSil
  2. 1999 yapımını ben de hatırladığım kadarıyla çocukken izlemiştim, fragmanı izleyince hatırladım hemen. O zaman tanımıyordum hiçbirisini, kadro iyiymiş hakikaten. Liam Neeson ve Owen Wilson'ın çoğu filmini seyretmişimdir. Lili Taylor'ı ise Six Feet Under'daki müthiş oyunculuğuyla hatırlıyorum. O da ne güzel diziydi öyle... Çocukken televizyonda defalarca oynadı bu film ve her seferinde ürkerdim izlemeye. Şimdi tekrar izlemeli.

    YanıtlaSil