30 Eylül 2011 Cuma

Yasak

Benden alınma bir kaburgadan yaratılmış olduğunu söylüyor. İnanılır şey değil. Gene uyduruyor. Benim kaburgalarımda bir eksilme olmadı ki...

Mark Twain'in Adem'le Havva'nın Güncesi ile başladık söze; Adem'le Havva'nın Güncesi, Massachusetts'deki Charlton Kütüphanesi tarafından 1906 yılında sakıncalı bulunmuş ve koleksiyona dahil edilmesi yasaklanmış; yasak, 105 yıl sonrasında kalkmış ve kitap böylelikle geçtiğimiz hafta yeniden rafına dönmüş... 24 Eylül-1 Ekim arası, ABD'de kütüphane, yazar ve kitapçı birlikleri ile sansür karşıtı kuruluşların desteğiyle Yasak Kitaplar Haftası vuku buluyor; Yasak Kitaplar Haftası'na global platformda Uluslararası Af Örgütü'nün de destek verdiğini belirtmek gerek. Sözün, fikrin ya da kitabın yasaklanmasını kınamak dışında diyecek pek bir şey yok; Twain'in Adem'le Havva'nın Güncesi oldukça keyifli bir kitap, şiddetle öneririz. (Çeviren: Akşit Göktürk, YKY.)

Kitap içimde büyümeye başladığı için belki. Her gittiğim yere onu da taşıyorum. Karnım burnumda yürüyorum sokaklarda, polisler beni karşıya geçiriyorlar. Kadınlar kalkıp yer veriyorlar bana. Kimse itip kakmıyor artık beni. Hamileyim. Kocaman karnımı dünyanın ağırlığına bastırmış, yürüyorum paytak paytak. (...)

Söyleyecek bir şeyi olan herkes bu kitapta söyleyecek söyleyeceğini – anonim olarak. Çağı tüketeceğiz. Bizimkinden sonra bir kitap daha yazılmayacak – bir kuşak boyunca, en azından. Bugüne dek karanlıkta kuyu kazdık, bizi yönlendirebilecek tek şey sezgilerimizdi. Hayati sıvıyı akıtabileceğimiz bir kanalımız olacak artık, fırlattığımızda dünyayı sarsacak bir bomba. Geleceğin yazarlarına yeterince entrika, dram, şiir, efsane ve bilim sağlayacak malzemeyi koyacağız içine. On bin yıl beslenebilmeli dünya onunla. Görkemiyle muazzam.

Düşüncesi bile beni titretmeye yetiyor.


(Alıntı, Henry Miller, Yengeç Dönencesi. Yengeç Dönencesi, ABD'de 60 yıl boyu mahkeme kararıyla basımı engellenmiş bir metin. Çeviren: Avi Pardo. Önümüzdeki aylarda, raflarda...)

6 yorum:

  1. yengeç dönencesi beklenmeye değer, ne kadar beklemeli; tam tarih? (okuma listesine şimdiden eklemek için)

    YanıtlaSil
  2. Aralık ayında yayımlanacak.

    YanıtlaSil
  3. O zaman Kerouac'ın kitaplarını da soralım... Merakla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  4. Kerouac'lar da yolda, yakındır.

    YanıtlaSil
  5. Seviyorum yahu yayınevinizi. :)

    YanıtlaSil