8 Şubat 2013 Cuma

Zaman

Yılın noksan ayı Şubat'ın ikinci cuması, Murakami takvimiyle Elephant Vanishes'in (Fil Ortadan Kaybolur) yayımlanmasının on ikinci yıldönümü. Galeano'nun Ve Günler Yürümeye Başladı'sına göre bugün, Brezilya'da cunta iktidarı esnasında düzenlenen 'öpüşme eylemi'nin vuku bulduğu gün, Takvim-i Ragıp yarın için 'Fırtına (üç gün)' notunu düşmüş, kendi takvimime en iyisi hiç girmeyeyim ama takvim yaprakları yırtılıp atıldıkça artlarında bıraktıkları ağırlığın giderek katlandığını söyleyeyim, siz anlayın ötesini... Her neyse, zaman geçip gitmekte ısrarlıysa bizim de kovalama hızımız artıyor, madem ki günler tepelerden aşağı koşan vahşi atlar misali geçmekte, peşleri sıra gitmekten başka çare yok.

Uzun ve sancılı girizgahın ardından, sadede gelelim: Notlar!

Geçen hafta !f İstanbul'un yaklaştığını söylemiştik, duymayan kaldıysa tekrar edelim, biletler MyBilet üzerinden satışta, sağlam filmler var, bilet bulmak halen mümkün. Bant'ın önerdiği filmlerin listesi burada, bu ayki TimeOut İstanbul da ilginç bir seçki yapmış, artık içlerinden beğenip izlemesi size kalmış... Tabu, Berberian Ses Stüdyosu, Kutsal Motorlar (yönetmenle söyleşi, burada) gibi banko seçeneklerin yanı sıra Bar 25, İntihar Dükkanı (filmin uyarlandığı roman Sel tarafından geçtiğimiz yıl yayımlandı) ve Zaman Yolcuları gibi ilgi uyandıran filmlerden nasiplenme fırsatını kaçırmayın derim.

Sinemadan bahsetmişken; burada nicedir duyuruyoruz, Günlerin Köpüğü, Michel Gondry uyarlamasıyla bu bahar beyazperdede olacak. Gösterim tarihine gerisayım devam ederken filmden yeni kareler de bir bir yayımlanıyor. Fotoğraflara baktıkça huzursuzluğa kapıldığımı söylemeliyim; Gondry'den umutluyum ancak bilemiyorum, umarım Amelie sosu katılmamış, Vian'ın romanına yakışan, özgün bir uyarlama ile karşılaşırız.

Perec'in Paralı Asker'ini bu hafta duyurmuştuk; ABD'de Melville House da yeni bir Perec edisyonunun hazırlıkları içinde, kitaptan parçalar ve şahane illüstrasyonlar için buraya bir göz atın.

Wilco ve Dave Eggers işbirliğiyle Don Kişot! Böyle özetleyince olmadı tabii, siz en iyisi Egoist Okur'un konu ile ilgili haberine bir bakın. Dave Eggers, uzun soluklu projesi 826 Valencia kapsamında güzel işler yapıyor. Eggers'ın konu ile ilgili TED konuşması, projenin doğumunu detaylarıyla anlatıyor.

Bu aralar Şubat'ın ayrıksı tabiatıyla uyumlu, başıbozuk bir okuma dinamiği içindeyim sevgili okur; raflar sağ olsun, sürprizler de eksik olmuyor, ancak yazıyı kapatırken bunlara değinmek yerine yeni çıkmış bir kitabın notunu düşeyim diyorum: Hatırda Kalmaz Satırda Kalır, Aras'tan çıktı. Ümit Bayazoğlu'nun kaleminden 'aykırı' portreler oldukça ilginç bir çalışma; yazarın bir önceki kitabı Uzun İnce Yolcular'a da bu vesile ile bir bağlantı verelim ve baskısı tükenmiş olduğundan bir sahaf serüveni için ideal bahane olduğunu belirtelim.

Geçenlerde Nick Cave and the Bad Seeds'in Gaspar Noe imzalı videosunu paylaşmıştık, bu haftayı da aynı albümde yer alan ve John Hillcoat'un çektiği Jubilee Street bağlantısı ile devirelim. Albüm, 18 Şubat'ta çıkıyor.

Unutmadan, yeni liste: giriş+gelişme≠sonuç. Şubat gibi, biraz neşeli, biraz karışık.  

İyi tatiller!



1 yorum: