21 Eylül 2012 Cuma

Nnn...


N-n-notlar

Şahane bir kitap, kaçırmayın: Mutlu Moskova - Andrey Platonov. (Metis, Çeviren: Günay Çetao Kızılırmak.)

Burada Grinin Elli Tonu konuşuladursun, Salman Rushdie'nin otobiyografisi Joseph Anton, sonunda -yurtdışında- yayımlandı. Rushdie, kitapta hakkında ölüm fetvası verilen günlerden başlayarak hayatını masaya yatırıyor. Joseph Anton da kimin nesi derseniz söyleyelim, yazarın polis koruması altındayken seçtiği takma isim olan Joseph Anton iki edebiyatçıya, Anton Çehov'a ve Joseph Conrad'a selam çakıyor. Bu arada Rushdie'nin başyapıtı Geceyarısı Çocukları geçtiğimiz günlerde Can Yayınları tarafından yeniden yayımlandı, hatırlatmış olalım. Çeviren: Aslı Biçen.

Merak uyandıran otobiyografiler olduğu gibi, merak uyandırmayanlar da var elbette. Arnold Schwarzenegger'in terminatörlükten valiliğe ve daha kim bilir nerelere uzanan yaşam macerasını kapsayan otobiyografisi Total Recall (!) yakında raflarda olacakmış örneğin. Tanıtım videosundaki mimikler gayet fena, ötesine yorum yapmayayım. Bir Philip K. Dick öyküsünden (Philip K. Dick için bkz. 6.45) uyarlanan aynı adlı filmi hatırlarsınız sanıyorum. Mars, mars diye inleyen bir Arnold kalmış benim aklımda, ama Philip K. Dick var işin içinde, unutmamak gerek.

Blogspot'tan iyi olmasın, Tumblr güzel mecra. Sirenin Sesi'nin de bir Tumblr sayfası var ama bir süredir atıl duruyor; yakında tekrar hareketlenecek, onu duyuralım bu vesileyle. Tumblr demişken, kahvenizin yanına gidecek müzik arıyorsanız buraya buyrun. Fazlasıyla karışık.

Jose Saramago, bu genç romancı hakkında, "İnsanın onu dövesi geliyor," demiş. Bu yoruma katılmadığımı belirteyim ama Gonçalo M. Tavares'in Kudüs'ü ilginç bir kitap - Kırmızı Kedi'den. Bu arada Saramago'nun gençliğinde yazdığı ve hiç yayımlanmamış olan romanı Çatıdaki Pencere, ölümünden sonra eylül ayı itibariyle raflarda, henüz okumadım ama ilgiye şayan - Kırmızı Kedi'nin yayımladığı romanın çevirisi, Tavares'in Kudüs'üne de imza atan Pınar Savaş'a ait.

Sinemada çağ edebiyat uyarlamaları çağı... Tolkien'in Hobbit'inden uyarlanan Peter Jackson filmi 14 Aralık'ta vizyona girecek gibi görünüyor mesela. Bu hafta yeni bir tanıtım filmi yayımlandı ama filmin websitesi, size kendi karakterlerinizle kendi tanıtım filminizi yaratma fırsatı veriyor. Baştan sona değil, sonunu istediğiniz karaktere göre değiştirebiliyorsunuz. (Bu arada nota not: Kitapların doğumgünleri varsa eğer, Hobbit bugün 75 yaşına basıyor. 1937'deki ilk edisyona göz atmak için buraya.)

Filmekimi programı açıklandı - Yaz resmen sona erdi!  Blog yazarınız -Haneke, Gondry, Szabo ve diğerleri bir yana- Ai Weiwei: Asla Pişman Olma'yı merakla bekliyor. Cem Altınsaray'ın Film Ekimi önerileri için buraya buyrun. Çekme Kaset'in önerileri ise burada. Alternatif bir liste de Biletsiz'de yer alıyor.

Time Out'un çevrim içi edebiyat dosyasını gördünüz mü?

Hafta sonunda dinlenmek gerekir - adettendir. İyi tatiller!








2 yorum:

  1. Şimdi o kadar güzel şeyden bahsedilmiş ki; uzun bir cevap yazacağım ben de.
    Mazur görülsün. :)

    Grinin Elli Tonu'na daha diyecek bir şeyim yok; Pegasus Yayınları twitter hesabına şunu yazarak bütün yayın politikası açıklamış zira...

    “Bazı kitaplar tadılmak, bazıları da yutulmak içindir, pek az kitap çiğnenmek ve sindirilmek içindir.” Francis Bacon

    Neyse, Gece Yarısı Çocukları'nı Metis'ten almıştım. Memnunum. Can Yayınları'na sevgilerimi gönderiyorum bir kez daha, aynı kitabı (çevirmen bile aynı) nasıl fahiş fiyatlara satacağını çok iyi biliyor!

    Sonra, Arnold puro içerkenki pozu nasıl ama! :)

    Hobbit için dün bütün alternatif sonlar denendi. Cüceler favorimdir.

    Film Ekimi'ne gelirsek, hmmm, İzmir'e bütün filmler gelmiyor maalesef. Ama şükür ki Haneke var. Kim Ki-duk da var ve şu an için ilgi çekici. Bir de Düşler-Diyarı'na şans verin derim. Bakalım, gidip göreceğiz efendim. Neyse, çok konuştum, gidiyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Mutlu Moskova ve Kagit İnsanlar kitapçıda aynı rafta yan yanaydı,almamak olmazdi:)
    okuyalim bakim:)

    YanıtlaSil