19 Eylül 2011 Pazartesi

Cenaze

The Economist, akıllara ziyan bir haber yapmış ve hem yurt dışında hem de burada basın, üzerine atlamış; haftaya bununla girelim bakalım... İki günde bir "Kitap öldü, ölecek," feryatlarıyla ortalığı inleten, matbu kitabı bir an evvel gömüp dijital bir evrene yelken açma niyetlisi bir güruh mevcut, siz de farkındasınızdır. Economist'te yer alan deli saçması iddia, kimilerince delice bir sevinçle karşılandı. E-kitapların yükselişine dair herkes tarafından bilinen birtakım istatistikleri sunan bir makale, sanıyorum yazarın yeni bir şeylerden bahsetmiyor olmasından kaynaklanan bir kaygıyla, İsveç kökenli mobilya mağazası IKEA'nın -mobilyanın Amazon'u sayılır mı? Sayılmaz ama bu yazı için biz de çarpıtalım bakalım: IKEA=Amazon- meşhur (!) kitaplık modeli Billy'nin tarihe karışacağını, üretiminin durdurulacağını çünkü kimselerin rafa koyacak kitabı olmadığını, herkes dijitale geçtiği için kitap raflarına ihtiyaç duyulmadığını iddia ederek lafa başlıyor. Eskiden bulvar gazeteleri böyle oyunlara başvururlardı; diyelim bir sinema oyuncusu, çekilen filmin senaryosu gereği tutuklanıyor olsun - manşet affetmezdi: BilmemKim Hapse Girdi! Hapse giren çıkan yoktu tabii, filmin kurgu karakteri haricinde, onu da manşet altını okuduğunuzda fark ederdiniz... Bu Economist makalesinde de aynı buna benzer bir kafa mevcut -fol yok, yumurta yok kafası- makaleye atlayanlara ise diyecek söz olduğunu sanmıyorum. Umberto Eco, "Kitap tekerlek gibidir. Bir kere icat edildi mi daha iyisini yapamazsınız," diyor. Matbu kitapla dijital kitabın varlıklarını yan yana sürdürmeleri, pekala olası. Basılı kitap "ölecek" olsa, bunu IKEA'nın tasarım çözümleri üzerinden anlayacağımızı da sanmıyorum... Bu arada belirtelim, IKEA'nın Billy isimli kitaplığı, rafları daha derin ve cam kapaklı olmak üzere yeniden tasarlanıyormuş, yani Billy'ler ortadan kalktığı için kitaplarınızı koyacak yer bulamayacağınızdan nasılsa dijital devrim gerçekleşti diyerek onlardan kurtulmaya çalışmanıza gerek kalmayacak sevgili okuyucu. IKEA'nın Billy dışında kitaplık modeli yok mu peki? Elbette var. Kitap rafı IKEA'dan olmayan kimseler yok mu ya? Elbette var. Ama olsun, matbu kitapların cenazelerini kaldırmak adına bir şeyleri çarpıtmışız işte, çok mu?

Akıl, fikir ve ruh sağlığı dileklerimizle.

2 yorum:

  1. bazı insanlar kağıt sever. onlar için kitap ele gelen bir şeydir. kokusunu ayrı severler. dijital metinleri kitaptan saymazlar bile.

    YanıtlaSil
  2. Kitap ölecek, ama güneş vb. enerjili tabletler, holografik kitaplar geldikten sonra.. Economist yazarı şöyle bir şey yapıyor: cüzdanına bakıp bu para bitecek diyor, bitecek tabii ama yaşamak için harcaman lazım..

    YanıtlaSil