7 Ağustos 2014 Perşembe

Kirpi






Bilgisayar klavyesinden önce daktilo, daktilodan önce bu cihaz vardı... Rivayete göre Nietzsche ve Mark Twain, cihazın kullanıcıları arasındaymış. Danimarka menşeili bir icat olan Manning-Hansen Yazı Küresi, steampunk düşkünlerinin favorileri arasında, ancak 52 tuşlu ve kirpi kılıklı bu metal kütlenin ne denli kullanışlı olduğu tartışmaya açık elbette.

Cihaz, esasen, konuşma-duyma engellilerin iletişim kurması için tasarlanmış ve daktiloya öncülük etmiş. Daktilo demişken, aşağıda Cormac McCarthy'nin, zamanında elli dolara satın almış olduğu Olivetti; cihaz, geçtiğimiz senelerde 254,000 dolar karşılığında alıcı bulmuş.

Bugün, bu çağda, tarih öncesinden kalma gibi dursalar da, daktilonun tuş ve çınlama sesleri eşliğinde yazma deneyimini düşününce nostaljiye kapılmamak elde değil... Öte yandan benim gibi düşünen birileri, bilgisayarda yazı yazarken daktilo sesi duyma hasreti çekenlerin dertlerine deva olacak çeşitli uygulamalar geliştirmişler bile; buyrun: Qwertick, Clickey ve Home Typist. Uygulamalardan bazısı, klavyenize daktilo sesleri eklemekle kalmıyor, dilerseniz Yıldız Savaşları efektlerini de işin içine katabiliyor.

Tercih sizin... Ben, nostaljiyi iki dakikayla sınırlı tutup sessiz klavyemle hayatıma devam etmeyi tercih ediyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder