30 Kasım 2012 Cuma

N?

Haftanın n-n-n'larına aceleci bir giriş, hadi bakalım.

Kitap fuarının bitimi ve İdefix Sanal Kitap Fuarı'nın başlamasıyla takip edecek, keşfedecek pek çok şey girdi hayatımıza, hangi biriyle başlayacağımı şaşırmış vaziyetteyim. Bunlardan görsel şahanelikler de içeren bir kısmını hızla sıralamak isterim: İletişim'in yayımladığı Art Spiegelman klasiği Maus, yayın hayatına şahane bir giriş yapan Kolektif'in müthiş Grafik Kanon'u, Flaneur Comics'ten güzel günler göreceğimizi müjdeleyen iki çizgi roman, son günlerin güzel sürprizleri arasında ilk sayılacaklardan. Aylak Kitap'tan çıkan Madiba Büyüsü'nü de atlamayalım, Avi Pardo çevirisiyle Afrika masalları, çocuklar kadar yetişkinlere de hitap ediyor.

Sene sonuna yaklaşmak güzel, hayatın temposu biraz daha yükseliyor, özetler yapılıyor, defterler temize çekiliyor. Sene sonu demek liste vakti de demek tabii, her kafadan bir ses, her köşeden bir liste çıkıyor adeta. Kimileri hayli ilginç, her listenin eksik olduğunu akıldan çıkarmadan tetkik etmek ise elzem. İdefix Yılın 50 Romanı'nı seçmiş mesela - New York Times'ın listesi her zamanki gibi gayet enteresan ve tartışmalara açık, önümüzdeki yıl yayımlayacağımız Dave Eggers romanı Hologram for the King orada yer almış bu arada, unutmadan belirtelim. Kuşkusuz en sevindirici olan, Etgar Keret'in Kapı Birden Vuruldu'sunun Amazon'un Yılın En İyileri listesinde yer alması sanırım, Keret çılgınlığı katlanarak büyüyor, durduramıyoruz.

Keret demişken, Radikal geçenler yazarın küçük bir öyküsüne yer verdi, kendisi burada. Sarnıç dergisi de bu ayki sayısında Keret'e yer vermiş, onu da belirtelim. Öte yandan yine şahane bir sayıyla karşımıza çıkan Bir+Bir kesinlikle radara alınması gerekenlerden, ekleyelim.

Harika içeriğiyle Flavorwire, düzenli takip ettiğimiz mecralardan, n-n-n'larda da sıkça referans gösteririz. New York'un yaşayan ve önem arz eden 100 yazarı mealinde bir liste hazırlamışlar, içinde yok yok gerçekten. Bir numara mı? Geçtiğimiz günlerde yazmayı bıraktığını açıklayan Philip Roth. Bu arada New York yıllardan beri ilk defa cinayetsiz bir gün geçirmiş - yazarlarla alakasız, ancak enteresan bir durum, serbest çağrışım sayesinde bu bilgi de buraya sızıverdi işte. Flavorwire demişken, hele de görsel şahaneliklerden bahsetmişken bir başka bağlantı daha verelim bu arada, serbest çağrışım denizinin suları biraz daha yükselsin.

Öte yandan her şey bir yana sevgili blog okuru, bendeniz bu haftayı İzlanda için yeni bir isim hayal ederek geçirdim. Hayırdır derseniz nedeni burada.

Sonlarınızın güzel, başlangıçlarınızın umut dolu olmasını dilerim. Sene sonuna doğru geri sayım başlasın!

Esen kalın.



1 yorum: