27 Ocak 2014 Pazartesi

Steril

"Gittikçe tuhaflaştıkça gittikçe tuhaflaşıyor!" Alice'in nidası, kulaklarımda; velhasıl hayat devam ediyor. Önceki hafta bilim insanlarının çoksatarlarda daha az zarf daha çok yüklem bulunduğunu ortaya koydukları çalışmaya (!) dair haberlerden bahsetmiş, cuma notlarında Amazon'un 'sezgisel gönderi'sine değinmiş ve tuhaflıklar çıtasının yükselmesi için ne olması gerektiğine kafa yormaya koyulmuşken rastladım... Radikal Kitap'ta bir ilan, 'binlerce kullanıcının el sürdüğü, toz ve bakterilere ev sahipliği yapan kitaplar' için yegâne çözüm: Book Shower!

İsmin çağrışımıyla göklerden kitap yağdığını sanmayın... Book Shower, kütüphaneler için geliştirilmiş ve mor ötesi ışınlar yardımıyla kitapların bakteri ve tozlardan arınmasını sağlayan bir düzenek; nasıl derseniz bağlantıdaki videoyu izlemenizi öneririm. Bu cihaz, "doğal bir aroma kullanıyor ve okuma zevkinize katkıda bulunuyor," "kitapları sterilize ediyor," "kitaplarınızı temizlerken kâğıt ya da ıslak mendil kullanmanıza gerek kalmıyor." "Mikrop kırıcı mor ötesi lamba" sayesinde, sayfalara sinmiş bekleyen bakteriler, etkisiz hale geliyormuş.

Kütüphanesini düzenleyen hemen herkes gibi, blog yazarınızın da tozdan etkilenmişliği var... Tarihin tozlu sayfalarını karıştırıp hastalık saçan kitaplara bakacak olursak Doğu Alman gizli servisi Stasi'nin başındaki Erich Mielke çıkıyor karşımıza. Mielke, elle çoğaltılıp dağıtılan yasaklı kitaplara radyoaktif malzeme bulaştırılarak dolaşımda kalmasını sağlayan, bu vesileyle bu kitaplara dokunan muhaliflere sayfalar vasıtasıyla hastalık ve ölüm saçan, devlet hesabına çalışan bir katil olarak geçiyor; diğer icraatlarına hiç değinmeyelim... Her neyse, sayfalarını karıştıranı hasta eden kitap, kütüphanenin rafında bekleyen değil de, insanların böylesi kötü emellerine alet edilen olsa gerek.

Hayır, kitabımı tozlu sevdiğimden ya da temizlik düşmanlığından değil... Tavşan deliğinden aşağı, steril bir ortama yuvarlanmakta olduğumuz için. Islak mendil mi, yoksa kitabınız mı olsun yanınızda, kararınızı verin; yaşamaya öyle devam edin.

Temizlik dert değil yoksa, belli ki teknoloji ilerlemiş.

(Görselde, Anish Kapoor'un Sophia'sının ucu bucağı, yakın çekim. Serginin son haftaları olsa gerek...)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder