12 Ekim 2012 Cuma

Notlar



Haftanın son günü, n-n-n'lere hoşgeldiniz.

Umberto Eco'dan yeni bir kitap: Yengeç Adımlarıyla. Hayli ilginç görünüyor, Doğan Kitap'tan.

Hakan Günday'ın Piç romanı, sinemaya uyarlanıyor. Hiç adlı filmden teaser niyetine görüntüler yayımlanmış, merak edenler buraya. Yönetmenler: Ümit Ünal ve Selim Demirdelen.

Pandora Kitabevi, ITEF'e katılan yazarların Türkçe - İngilizce kitaplarını listelemiş, başarılı bir çalışma. Burada! Vasquez'den Düşen Şeylerin Gürültüsü ve Gerbrand Bakker'den Yukarıda Ses Yok, benim de okuma listemde. Sinematografik bir anlatımı olan Akşam Yemeği (Herman Koch) bilhassa enteresan bir metin, göz atmanızı öneririm - Haneke'nin Benny'nin Videosu ile paralel okunması da mümkün kanımca.

Hazır Gerbrand Bakker ve Herman Koch'tan bahsettik, atlamayalım: Arnon Grünberg'in Tirza'sını okumuş muydunuz? Tirza'nın yazarının Marek van der Jagt mahlasıyla kaleme aldığı romanı Kelliğimin Hikâyesi'ni okuyorum bu aralar - tuhaf, neredeyse can yakan bir mizah, vurucu bir metin.

Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın'ın (pek hazzetmediğim) beyazperde uyarlamasının yönetmeni Stephen Daldry, Frankfurt Kitap Fuarı'nın yılın uyarlaması dalında verdiği ödüle layık görüldü. (Akıllara ziyan ama olsun) Çok Gürültülü ve Çok Yakın adıyla temin edebileceğiniz filmin bilgileri için buraya buyrun. Daldry, Okuyucu ve Saatler uyarlamalarına da imza atmıştı.

Uzun zaman önce işaretlemişim, Egoist Okur'un haberi: Ünlü Yazarların Size Mektup Yazmasını İster misiniz? Kağıda yazılmış mektuplar almayı özlediğini fark eden Rumpus kişisi Stephen Elliott, bu projeyi başlatan kişiymiş - yalnız atladığı bir nokta var, o da mektupların kişiye özel olmamaları. Biraz tuhaf ama enteresan.

Bianet'te rastladım; kendi siteleri ise burada: Siyahbant sansüre karşı mücadele eden ve sansür faaliyetleri hakkında kapsamlı bilgi içeren bir platform. Bilgilenmek ve utancı paylaşmak isterseniz eğer.

"Karşı dağların başı ağarıyordu." Geçen hafta edebiyatımızın devi Yaşar Kemal'e ait Bir Ada Hikayesi dörtlemesinin sonuncu kitabı Çıplak Ada, Çıplak Deniz yayımlandı. Ara Güler resimleri eşliğinde ve yazarın kendi sesinden tanıtım videosu burada.

Son olarak: Koltukname'yi takip ediyor musunuz? Kışa adım atarken harika bir çalışma gerçekleştirip yazarlar, çevirmenler ve editörlerden, hasta yatağında okunacak (müthiş) kitap listeleri derlemişler. Hastalık bahane, listeler şahane! Hastalıkta ve sağlıkta, kitaplara, bloglara ve yaratıcı fikirlere ihtiyacımız sonsuz - bu güzel çalışma için Koltukname'ye teşekkürler!

N-n-n'lerden bu hafta bu kadar. Siz hafta sonunda dinlenin, ben çalışacağım, yalan yok.

(Görsel, Beyoğlu Sahaf Festivali. Son iki gün!)




7 yorum:

  1. Düşen Seylerin Gürültüsü ve Aksam Yemeği benim de listemde.Haneke yi duyunca on sıralara almak farz oldu Akşam Yemeğini.
    Aşırı Gürültülü İnanilmaz Yakın kitabinin uyarlamasini izlemeyi dusunenlere once kitabi okuyun diyorum.Filmi izleyenlerin kitabi okumak isteyeceklerini sanmıyorum,kitabin verdigi hazzı yasamalari icin once kitap diye ısrar ediyorum

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir derleme olmuş, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Madem fırsatını bulmuşum, ben de bu blogu takip edenlere şöyle bir bilgilendirme yapayım.

    Herman Koch'un Akşam Yemeği yazısı şurada: http://ruhunakitap.blogspot.com/search/label/Ak%C5%9Fam%20Yeme%C4%9Fi / Tirza'nın yazısı da şurada: http://ruhunakitap.blogspot.com/2012/05/rahatsz-edilmek-isteyenlere.html

    Bahsi geçen kitaplar evlere şenlik. Özellikle Grunberg'in Türkçede yayımlanan son kitabı "İliğine Kadar" (ki onun da yazısı şurada: http://ruhunakitap.blogspot.com/2012/09/evlere-senlik-bir-balon.html) Bu blogta geçen Kelliğimin Hikâyesi ise canı sıkılan bir yazarın müstear adıyla risk alarak yazdığı, okuruna keyifli saatler geçirten harika bir kitaptır.

    Gerbrand Bakker ise benim de okuma listemde. Metis müthiş işler yapıyor. En kısa zamanda onun da okunması tamamlanarak yazısı yazılacaktır diye ummaktayım.

    Çıplak Deniz Çıplak Ada'nın ilk cümlesi paylaşılarak nokta atışı yapılmış. Zira bu ilk cümleyi okuyup da etkilenmeyecek bir kitap kurdu tanımıyorum.

    Sevgi, saygı...

    YanıtlaSil
  4. Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın 'dan bahsederken muhteşem romanın en iyi uyarlaması diyorum.Lakin yönetmen de film de çok iyiydi.Ama kitabı daha çok sevdiğim aşikar :)

    YanıtlaSil
  5. Benim dışımda kimler yorum yapmış diye blogunuza tekrar girdiğimde fark ettim ki, Çıplak Deniz Çıplak Ada'nın ilk cümle alıntısında sizde "ağrıyordu" yazıyor. Ancak kitaptaki ilk cümlede "ağarıyordu" yazıyor. Tek harf eksikliğini buraya yazmamı da anlayışla karşılarsınız umarım. Sırf Yaşar Kemal diye şey ettim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah, harf! Teşekkürler, yazıda da düzelttik.

      Sil
  6. Bu yazıyı çok sevdim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil