Haftayı devirdik ve yine N-n-n'lere geldik. Buyrun.
Ne kadar söylesek az: 2 Ekim Salı günü ITEF kapsamındaki Etgar Keret - Hakan Günday etkinliğine gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz! Keret, İstanbul'da sizlerin sayesinde çok iyi vakit geçirdi.
Burada daha evvel bahsettik, 74 dilde okunan Harry Potter fenomeninin yaratıcısı J.K. Rowling, bu defa yetişkinlere yönelik bir roman yayımladı: The Casual Vacancy. Yayım haklarının Doğan Kitap tarafından alındığı ve 2013 yılında Türkiye'de raflarda olacağı duyurulan kitabı Time dergisi yerlere göklere sığdıramadı, New York Times'dan Michiko Kakutani ise ağır eleştirilerle karşıladı. Yapılacak şey basit: Okuyacak ve kendimiz karar vereceğiz. Bugünkü Radikal Kitap'ta yazarla bir söyleşi mevcut ve kitabın Dickens esintileri taşıdığı söyleniyor.
Charles Dickens demişken, tuhaf bir haber: Dickens, meğer vaktiyle devasa bir kütüphane yaptırmakla kalmamış, raflarını çakma tabir edebileceğimiz, ciltli ve uyduruk kitaplarla doldurmuş. Uyduruk derken kastettiğim, tam da bu; içleri boş, ciltleri ve sırtlarında uydurma kitap isimleri yer alan objeler. New York Halk Kütüphanesi, Dickens'ın uydurduğu kitap isimlerine özel ciltler tasarlatmak suretiyle bir sergi düzenliyor ve kitapların isimleri esprili göndermelerle dolu. Flavorpill'den tetkik etmek mümkün. Neden böyle bir şey yapma gereği duymuş, onu bilemiyoruz.
Var olmayan kitaplardan bahsetmişken... Wes Anderson'ın Moonrise Kingdom filmini izlediniz mi? Yönetmen, filmde geçen altı kitap için kısa bir animasyon tasarlamış, gayet ilgi çekici. Buradan izlemek mümkün.
Grinin Elli Tonu'nun dünya çapında yarattığı etki sürüyor. Kitabın etkisi büyük olunca, rüzgarına kapılmaya niyetlenenler de çokça tabii. Örneğin şu (korkunç) yemek kitabı, tavuk etiyle pişecek yemek tariflerini sadomazoşist bir anlatımla (sözde) komik (!) kılmış. (En iddialı etoburların iştahlarını yitirmeleri muhtemel bana kalırsa, öyle fena.) Gri fenomeninin türlü sakillikte taklit edildiği ve edileceği kesin, ama tersine örnekler de var. Örneğin İngiliz kitabevi zinciri Waterstones'un Piccadilly şubesi çalışanları, Persephone Books tarafından şimdiye değin düz gri kapaklarla yayımlanmış olan ve kadri bilinmemiş kadın yazarların öne çıktığı bir masa hazırlayarak Gri fenomenine ironik bir tepki koymuş. Tema: Grinin Bir Tonu.
Geçen haftanın tuhaf kültür sanat haberlerinden biri Morrissey'in NY'un Strand kitabevinde düşen bir kadına yardım etmesiydi. (Kadın, Strand'de değil de örneğin Zara'da düşseydi, kültür sanat sayfalarında okuyamayacaktık bu haberi.) Bu vesileyle öğrendik ki Morrissey'nin beklenen otobiyografisi 660 sayfa uzunluğundaymış ve Penguin tarafından aralık ayında yayımlanacakmış. İddialar kitabın Penguin Klasikleri serisinde yer alacağı yönünde ki sanıyorum buna inanmak için önce kendi gözlerimizle görmemiz gerekecek. Penguin Klasikleri arasında yer alan biyografik nitelikler taşıyan kitaplardan birkaç örnek: Claude Levi Strauss, Hüzünlü Dönenceler; William S. Burroughs, Canki; Vincent Van Gogh, Mektuplar; Thomas de Quincey, Bir İngiliz Afyon Tiryakisinin İtirafları. Morrissey'e de yer açın!
Geçen hafta pek çok şehirde hayvan hakları konulu eylemler düzenlendi, biliyorsunuz. Yürürlüğe girmesi tasarlanan yeni yasa, sokaktaki hayvanlar için kıyım öngörüyordu. (Bianet'in haberi için buraya, Radikal'de yer alan ve yasaya karşı yürütülen imza kampanyasını destekleyen yazarlar listesi için buraya buyrun.) Bu hafta yasanın bu haliyle meclisten geçmeyeceği açıklandı ve sokaklara dökülenler, bir süreliğine de olsa, biraz rahatladı. Peki 1910 yılında İstanbul'dan toplanan 80.000 köpeğin Hayırsızada'ya 'atıldığını,' burada açlık ve susuzluktan ölmeye terk edildiklerini, iniltilerinin 2 ay boyunca şehirden duyulduğunu biliyor muydunuz? Bu yaz adaya bu olayı anımsatma amaçlı bir anıt dikilmiş hatta. Vakayı konu eden ve 2010'da Cannes'da kısa metraj dalında ödül alan Chienne d'Histoire'ı ise buradan izleyebilirsiniz.
Beyoğlu Sahaf Festivali sürüyor. Hâlâ uğramadınız mı? Murat Menteş gidecek olanlara indirim vaat ediyor!
Hafta sonu, dinlenmek gerek, vs. İyi tatiller!
Vampir dizisinin yemek kitabı bir anda çok masum bir fikir gibi göründü (http://koltukname.com/2012/08/29/tvden-masaya-dizilerden-yemek-tarifleri-derlemek/).
YanıtlaSilGünün keşfi bloğunuz.Çok beğendim.Öyle.
YanıtlaSilBir yerli not da ben ekleyeyim:Mustafa Kutlu'nun aynı adlı eserinden uyarlanan Uzun Hikaye 12 Ekim'de vizyona giriyor. Böylece bir hayalimiz de gerçek oluyor.Hararetle tavsiye edilir!
YanıtlaSil