19 Ekim 2012 Cuma

N-n-n


İstanbul'un güzide kitapçıları J.K Rowling'in Casual Vacancy'sini nihayet sergilemeye başladı! Okumaya başladım, fazla etkilendiğimi söyleyemem sevgili blog okurları, ama devamında ne olur bilinmez. Yalnız bünye nostaljiye meylediyor; durup durup Harry Potter ve Azkaban Tutsağı'nı büyük bir neşeyle okuduğum günleri anıyor ve hemen akabinde Rowling'e Sirius Black'e biçtiği "kader" için laflar hazırlıyorum. İşimiz zor.

Temmuz ayında Johnny Depp'in Woody Guthrie'nin 1947'de kaleme aldığı ancak yayımlanmayan romanı House of Earth'ün editörlüğünü üstlendiğini duyurmuştum sizlere, haber dallanıp budaklandı ve yeniden önüme çıktı: Depp, editörlük yapmakla kalmamış, Harper Collins ile işbirliği yaparak İnfinitum Nihil ismini verdiği bir yan markanın başına geçmiş ve yayın yönetmenliğine soyunmuş. Yayınevinin ilk işi, 2015'te yayımlanacak bir Bob Dylan kitabı olacakmış. İnfinitum Nihil, Latince 'Hiçbir şey sonsuz değildir' mealinde... Depp'ten retro bir hamle kanımca, yayınevi adı yerine dövme sloganı olarak daha uygun.

Merakla beklediğim bir diğer kitap, Salman Rushdie'nin burada daha önce bahsettiğim otobiyografisi de  tüm ihtişamıyla İstanbul kitapçılarının masalarında boy göstermeye başladı. Rushdie, kendi özyaşam öyküsünü üçüncü tekil şahıs üzerinden anlatmış; tuhaf, ancak yerinde. Guernica söyleşisinde kimliğinin özellikle o yıllarda arz ettiği sorunsaldan dem vuran Rushdie, bunun doğal bir sonuç olduğunu belirtiyor. Guernica söyleşisi enteresan, umarım kitabı Türkçe okuma şansımız da olur.

Gizlenen yazardan spot ışıkları altında yer alan birine uzanalım. HBO'nun geçen sezonki hit dizisi Girls'ün yaratıcısına rekor kitap avansı haberleri ortalığı kasıp kavurdu geçen hafta; Sex and the City'nin daha 'ışıltısız' ve 'genç' bir versiyonu sayılacak Girls'ün ardındaki isim olan Lena Dunham, Random House ile 3,6 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. 26 yaşındaki Dunham'ın 'eğlence' sektörüne hızlı bir giriş yaptığı muhakkak; kitabın adı ise pek umut verici değil: “Not That Kind of Girl: A Young Woman Tells You What She’s Learned.” (Alt başlığa dikkat: Genç Bir Kadın Neler Öğrendiğini Anlatıyor - berbat desek ayıp olur mu? Berbat çünkü. Bir başka haberde Genç Bir Kadın ibaresi atılmış, bodoslama Lena Dunham denmiş, sanıyorum, isim henüz oturmadı.)

Sinir zıplatan bir başka haber: Holden Caulfield, bir başka yazarın kaleminde yeniden hayata dönüyor. Mary O'Connell, Holden'in Çavdar Tarlasında Çocuklar'ın sayfalarından sıyrılıp New York sokaklarında edebiyat öğretmenini aramaya koyuluyor şeklinde özetlediği bir roman kaleme almış. İyimserliğe mahal yok bana kalırsa, resim fena... Peki, Holden kime 'ait'? Salinger'ın varislerinden hukuksal işlem beklemeye başlayabiliriz.

Karaköy'de, rıhtımda bir yelkenli gördüm sevgili blog okuru. Yelkenli bahane, havalar -hâlâ- şahane. Joseph Conrad'ın Üç Deniz Öyküsü'nü açık havada okumak, ekimin son demlerinde halen mümkün. Yelkenli vesilesiyle.

"Oraya tırmanmayı hiç denemedik mi? Hem de nasıl? Sandalla tam altına gitmek yeterliydi, sonra bir merdiven dayadın mı, kendini Ay'da bulurdun." 15 Ekim, Italo Calvino'nun 89.cu yaşına basacağı günmüş meğer, eğer yaşasaymış. Brain Pickings, bunu belirterek şahane bir animasyon paylaşmış - Ay'ın Uzaklığı. Burada! Öykü için bkz. Bütün Kozmokomik Öyküler.

Taksim'de yeni bir kitabevi açılıyor! Ayrıntılar haftaya...

N-n-n'ler bitti, hafta sonu kapıda. Dinlenmek adettendir, dinlenin, eğlenin vs.
Dinlenmeyenlere selamlar!

(Görsel: Frankfurt, görüşme molası.)




6 yorum:

  1. J.D. California vakasından sonra, bütün yasal işlemlerin nasıl sonuçlanacağı da belli değil mi aslında?

    YanıtlaSil
  2. Tabiri caizse iki haftadır şahsen sinirlerimi zıplatan şey, yerli yabancı birçok kitaplara filmlere değinirken geçen hafta vizyona giren Uzun Hikaye hakkında olumlu-olumsuz herhangi bir değiniye tesadüf etmedim. Bilinçli bir görmezden gelme olduğunu düşünmek istemiyorum doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi izlemedim; bu köşe genel anlamda bir kültür sanat panoraması özeti sunma iddiasında değil zaten, fazlasıyla subjektif notlardan oluşuyor, dolayısıyla bilinçli bir 'görmezden gelme' söz konusu değil. Uzun Hikaye ile ilgili pek çok tanıtım yazısına rastladım basında, yeterince ilgi gösterilmediğini mi düşündünüz?

      Sil
    2. Subjektif olmanıza elbette diyeceğim yok ama insan severek izlediği bir filmi, beğenerek takip ettiği bir sitede de görmek istiyor hadise bundan ibaret.

      Sil
  3. Casual Vacancy'yi hangi kitabevinden aldınız sevgili yazar? Baktım baktım bulamadım da ben...

    YanıtlaSil
  4. Casual Vacancy, Robinson Cruseo ve Pandora'da mevcut, sevgili Adsız. Sanırım geçen hafta geldi.

    YanıtlaSil