29 Ocak 2016 Cuma

N-n-n

Notlar alsın yürüsün...

Haftanın en ilginç olayı, yeni çıkacak Orhan Pamuk romanının duyurulmasıydı kuşkusuz... Kırmızı Saçlı Kadın adlı romanın tanıtımı, yazarın ajansının Frankfurt 2015 katalogunda yer almaktaydı, ancak yayımlanma tarihinin 2 Şubat olduğu bu hafta duyuldu ve heyecanla bekleyenlerle okumadan eleştirenler, her mevzuda olduğu gibi burada da kutuplaşmayı ihmal etmedi. (Şahsen heyecanla beklemekteyim, okumadığı kitabı eleştirenlerden hazzetmemekteyim.) Orhan Pamuk demişken, Masumiyet Müzesi Londra'da - Elif Şafak'ın kaleminden daha kapsamlı bir yazı için buraya; Pamuk'un yeni kitabı çıkmadan hemen YKY'den bir şeyler okuyayım diyorsanız ve benim tavsiyeme kulak verecekseniz buraya buyrun. Bu bahsi kapatırken noktayı, serbest çağrışım vasıtasıyla koyayım: Hiçbir şeyi unutmayanlar.

Bu hafta içim daraldıkça bu görsellerle avundum, amme hizmeti olarak sizinle de paylaşıyorum: Winnie The Pooh ve diğerleri. Onlar kesmediğinde bu noktalama işaretleri imdadıma yetişti. Neyse, çok sorunlu bir hafta değildi benim için, dolayısıyla biliçaltımdan notlar burada son bulacak.

Kalabalıkta Yüzler'i okudunuz mu? Çevirmeni Seda Ersavcı'nın Kalabalıkta Yüzler de dahil olmak üzere çağdaş Latin Amerika edebiyatının kimi eserlerini ele aldığı şahane makale için buraya buyrun: Ars longa, vita brevis. 

Pera Müzesi'nde Çehov'dan ilham alan filmler; !f İstanbul'da edebiyat ve sinema buluşması. Bir duyuru da Nisan'daki İstanbul Film Festivali'nden: Akıllara Durgunluk Veren Filmler. Sinema bahsinden sanata uzanalım ve Huffington Post editörlerinin yeni yılda muhakkak tanımamız gerektiğini düşündüğü sanatçılara bir göz atalım: Ocak bitmek üzere, zamana yetişmek şart, benden söylemesi.

Duyuru demişken: Zaman Kitap, 10. yıl sayısı ile bu Pazartesi bayilerde olacak; pek çok değerli yazarın yanı sıra Etgar Keret'in de daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış bir öyküsü, elbette ki Avi Pardo çevirisiyle burada yer alacak: Arşivlik.

Ocak ayının son cumasının notlarını kaparken bir kez daha söyleyeyim; çok, ama çok güzel kitaplar yayımlandı; sene yüksek bir tempoyla başladı... Kitapçınıza uğramayı ihmal etmeyin.

İyi tatiller.

(Görseli tarife gerek var mı? Bowie.)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder