1 Mayıs 2012 Salı

Temiz


Öğleden sonrası olmayan günler icat etmeli; şafak vaktinden önce duran geceler, giderek artan bir ritimle birbirini izleyen mevsimler, başlamadan sonlanan yıllar ve sonsuza dek birbirinin yerini alan neşe ve bedbahtlık.*

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, tescilli markasının patent anlaşması üzerinden 'book' kelimesini içeren isimlere sahip sitelere savaş (burada kasıt, hukuki olanı, yani dava) açacağını bildirdi. Kitap mı dediniz? Amazon, google vs. üzerinden okuma tecrübesinin yeniden tanımlanmak zorunda kalacağı öngörülen şu günlerde süregiden kitap konulu tartışmalara acil göstergebilim açılımı, hemen şimdi!

Güney Kaliforniya Üniversitesi, National Endowment for the Arts (Ulusal Sanat Fonu) adlı kuruluştan Henry David Thoreau'nun eserlerine dayalı bir bilgisayar oyunu yaratması konulu projeyle 40.000 dolarlık devlet desteği kazandı. NEA, 1965 yılından beri sanata devlet desteği aktarmakla yükümlü; Reagan hükümeti döneminde muhafazakarların protestolarıyla gündeme oturmasıyla biliniyor, hatta Robert Mapplethorpe'un da aralarında bulunduğu bir grup sanatçının işlerine destek verilmesi sonrasında kopan tartışmalar -vatandaşın vergisi ile sanat yapıyorlar!- ile hatırlarda. Kendi gündemimize de bakarak şu dünyanın ufuklarında yeni bir şey yok mu desek? Tarih ve tekerrür meselesine mi girsek? Yoksa klişeden kaçınıp etrafımıza değil göklere mi baksak teselli için? Seçim sizin. Thoreau'nun bilgisayar oyununa dönüşmesinin Mapplethorpe'un işleri benzeri bir sansasyon niteliği taşımadığını belirtmek gerek elbette - ne münasebet. Buna itiraz eden yok. İş ahlak bekçiliğine geldi mi değişir, ona hiç şüpheniz olmasın.

Neyse Thoreau demiştik, bir çağrışım sıçraması yapalım ve Daniel Suelo'ya uzanalım - Suelo, 2000 yılında para kullanmayı 'bırakmış' bir şahıs. Bir mağarada yaşıyor. Şöyle demiş: "Param varken hep bir şeylerin eksikliğini çekerdim. Para eksiklik demektir. Geçmişteki şeyleri (borç) temsil eder, gelecekteki şeyleri (kredi) temsil eder. Asla içinde bulunduğunuz ana dair değildir." Mark Boyle olsun, Heidemarie Schwermer olsun, benzer tercihler yapmış ve bu konuda kitaplar da yazmış farklı bireyler de mevcut dünyada. Yabana Doğru'dan anımsayacağınız Chris McCandless de böyle bir seçim yapmış, sahip olduğu bütün parayı yakarak farklı bir yaşam biçimi deneyimlemek adına Alaska'da doğanın sağladığı olanaklarla hayatta kalmaya çalışmıştı. Her neyse, Thoreau'nun felsefesinin milyon dolarlık bilgisayar oyunlarına ilham verdiği bir dünyada, madalyonun böyle bir yüzü de mevcut, unutmamak gerek.

Evet, saçmalardan seçmeleri andıran bir olan biten özeti geçerek başlamıştık yazıya - Öyleyse Capote'nin daktilosuyla bitirelim sözü. Aşağıda gördüğünüz daktilo, Soğukkanlılıkla'yı yazdığı dönemde Capote'ye aitmiş ve eBay'de satışta olan cihaz 8.281 dolara alıcı bulmuş. Büyük bir yazarın daktilosu için makul bir bedel mi dersiniz? Capote'nin 1957 tarihli Paris Review söyleşisinde dedikleri ile sonlandıralım bu bahsi öyleyse: "Hayır, daktilo kullanmam. Önce el yazısıyla yazarım.(Kurşunkalemle.) Sonra üzerinden geçer, yine elyazısıyla temize çekerim."


(Alıntı: Jean Baudrillard. Cool Anılar V. Çeviren: Ayşegül Sönmezay. Ayrıntı. Yukarıdaki görsel Ann Hamilton'un kitap temalı işlerinden.)

2 yorum:

  1. "Aşk yerine, para yerine, şan şöhret yerine, bana gerçeği verin. Güzel yiyeceklerle şarabın bol olduğu, dalkavuklarla dolu bir masaya oturdum fakat içtenlik ve gerçeklerden yoksundu bu masa. Hiç de samimi olmayan bu ortamdan aç kalktım. Konukseverlikleri buzlar kadar soğuktu."
    Henry David Thoreau - Walden

    YanıtlaSil
  2. ne güzel insanlar var şu dünyada hala.

    YanıtlaSil