Güzel bir kitap, yazılmak üzere; bu kitapta size sevinç veren, acı veren her şey bulunacak. Bu kitap yazılınca, adı Bilinçaltının Kavramları olacak. Oğlak derisiyle kaplanacak, harfleri ise altından olacak. Bu kitapta yaşamınızın çarpıtılmamış öyküsü bulunacak. Herkes onu okumak isteyecek; çünkü onda gerçek, yalnızca gerçek var olacak.(...) Bu gerçekçi kitap, sizin içinizde olan bu kitap, insanları, sanki hiç gülmemişler, hiç ağlamamışlar gibi güldürecek, ağlatacaktır.
(Henry Miller, Kara İlkbahar. Çeviren: Yaşar Günenç. Yaba. Görsel, Guy Laramee.)
ilgisiz bir yorum okuyacaksınız:
YanıtlaSilenis batur, bir görüşmemizde, şunu demişti: "içinde güzel kitap taşıyan insanlar vardır, o insanlar o kitapları yazmasa da karşılarına çıkan insanlara güzel birer kitap armağan eder."
kitap gibi yüzü, hayatı olan güzel insanların, bir gün hayatı çirkin bulmasıyla güzel kitaplar çıkar ortaya. güzel olan her şey, onu çok özleyen insanlar sayesinde var olur. özlem var eder. bunu çoğu kişi göremez ya da görmezden gelir. özlemek, özlediğini belli etmek birçoklarınca zayıflık işaretidir.
hayatında ilk kez kitap okuyan çocukları dikkatle dinlememi öğütlemişti güzel bir insan. allah rahmet etsin. haklıymış. çok haklı hem de! hayatında ilk kez kitap okuyan kızım, bana şunu söylemişti: "sanki benim için yazılmış bu masal."
bir kitap bunu söylettiği ölçüde anlamlı. ister çok satar olsun isterse hiç kimse yüzüne bakmasın, kitabın değerini okuyucu belirler. bazı çok satan kitapları kolayca aşağılıyoruz. oysa, kimin, neye ihtiyacı olduğunu bilemeyiz.
evet, gereksiz, geveze bir yorum. affedin. bu sözlerin yeri burasıymış. öyle inandığım için yazdım.
Öyle güzel bir yorum ki bu, yorucu ve bunaltıcı bir günün akşamında okumak insanı iyi ediyor. Özlemini çektiğimiz tüm güzel şeyler, bize şu ya da bu şekilde armağan edilen tüm kitaplar ve tüm güzel olasılıklar - kimin neye ihtiyacı olduğunu bilemeyiz, evet. Özleye özleye... Sağ olun.
YanıtlaSil