18 Kasım 2011 Cuma

Çığlık


Aylar sonra, bombardıman bittikten haftalar, haftalar sonra bile, kaplan Zbogom kendi bacaklarını kemirmeye devam etti. Görevlilere karşı uysal, evcildi; ama kendine eziyet ediyordu. Kafeste bacaklarının kalıntılarını çiğnediği sırada görevliler yanında oturuyor, kare şekilli o koca kafasını okşuyorlardı.

En sonunda, gazetede bile duyurmadan, kendi kafesinin taş zemini üzerinde vurdular bacaksız kaplanı. Onu yetiştiren adam -ona bakan, onu tartan, onu yıkayan, bir sırt çantasının içinde onu hayvanat bahçesinde dolaştıran, küçük bir yavruyken çekilen bütün fotoğraflarında elleri görünen adam- tetiği çekti. Kaplanın eşinin, bir sonraki bahar yavrularından birini öldürüp yediği söylendi. Kızıl ışıkların ve ısının, çığlık gibi yükselip alçalan seslerin mevsimiydi dişi kaplan için; bu yüzden görevliler geride kalan yavruları ondan ayırdılar, onları kendi evlerinde, kendi evcil hayvanlarının ve çocuklarının yanında büyüttüler. Haftalar boyu ne elektriği olan ne de suyu akan evlerinde. Kaplanlı evlerinde.


(Kaplanın Karısı - Tea Obreht. Çeviren: Merve Sevtap Ilgın.)

5 yorum:

  1. bugün tüyap'ta bir konuşmayı izlemeye gideceğim. bu kitabı da artık alayım diyorum. standda olacak mısınız bugün? yakama kırmızı karanfil takıp sizinle tanışmaya gelebilirim =)

    YanıtlaSil
  2. Her gün fuardayiz - tüm blog takipçilerini bekleriz!

    YanıtlaSil
  3. Şimdi ben bir şey sormak istiyorum, derin ve saçma bir konu aslında :) Tea Obreht Sırp asıllı Amerikalı olarak görünüyor. Bloga koymak istediğimde, Sırp Edebiyatı mı yazmalıyım çok muallakta kaldım :) Balkan Edebiyatı mı yazsam ya da ne yazsam ki? :)

    YanıtlaSil
  4. Ahh! Obreht Belgrad doğumlu - Slovenyalı bir büyükbabası ve Bosnalı bir büyükannesi var. Çocukluğunda bir süre Kıbrıs, bir süre Mısır'da yaşamış; 12 yaşında Amerika'ya göç etmiş. İngilizce yazıyor. Kaplanın Karısı Balkanlar'dan seslense de İngilizce sesleniyor okura. Etnik kimliği konusunda pek fazla beyanatı yok - bu noktada dili ve göçmen kimliğini esas almak ve çağdaş Amerikan romancıları arasında değerlendirmek doğru olur kanısındayım. Yazar kendini nasıl konumlandırıyor, onu bilmek gerek elbette - taradığım kaynaklarda bu konuda bir bilgiye rastlamadım, ancak yazara soruyu ileteceğim, cevabı da burada paylaşırım.

    YanıtlaSil
  5. Oy yazara kadar gideceğini hiç düşünmemiştim sorunun. :) Ama gitsin elbette müteşekkir olurum fazlasıyla, takipteyim teşekkür ettim :) Kitap da çok güzel bu arada emeğinize sağlık, yazara da sevgilerimi sunarsınız. :)

    YanıtlaSil