3 Mayıs 2013 Cuma

N-n-n

"Hepsi çalkantılı, ama artık sakinleşmekte olan bir hayatın anlamsız köpüğünden ibaret." - Marcel Proust, Hazlar ve Günler. (YKY, çeviren: Roza Hakmen.)

Yeni bir ayın ilk günleri ve notlarım ile karşınızdayım.

Yazarları tarafından imzalanmış kimi kitapların ilk baskıları PEN yararına Sotheby's Müzayede Evi'nde düzenlenecek müzayedede satışa çıkıyor. John Banville, Kazuo Ishiguro, Tom Stoppard, Peter Carey, Nick Hornby gibi yazarların eserlerini de kapsayan müzayede, 21 Mayıs'ta gerçekleşecek. NadirKitap'ta  verilen bir ilana bakılır ise, Oğuz Atay imzalı Tutunamayanlar'ın ilk baskısı, 8800 TL'den alıcısını bekliyor. Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nün bu ilk baskısı, imzalı değil, ancak yine de değerli - ilgilenenler için bağlantı burada.

Değerli kitaplardan değerli sanat eserlerine geçelim: Andy Warhol'dan kimisi imzalı pek çok yeni eser, burada.

Notlara Proust'un geçtiğimiz günlerde yayımlanan Hazlar ve Günler'iyle başlamışken bir başka yeni yayımlanmış klasiğe dikkat çekelim: Radetzky Marşı. Joseph Roth'un başyapıtı, Ahmet Arpad'ın çevirisiyle, şimdi raflarda - Hamdi Koç, Vatan Kitap için bir inceleme kaleme almış, ona da buradan ulaşabilirsiniz. Benim çok sevdiğim Roth eseri Eyub'ün, 1943 yılında yayımlanmış Burhan Arpad çevirisi ise yine Nadir Kitap'ta bulunabiliyor.

Kurşun kaleme güzelleme!

Kurşun kalemlerin, zamansız klasiklerin romantizminden uzaklaşıp günümüze dönelim: rivayet o ki Dan Brown'ın pek yakında yayımlanacak romanı Inferno, eşzamanlı basılmak üzere farklı dillere çevriliyormuş ve bu esnada çevirmenler, bilgi sızdırmamaları için Milano'da bir bodrum katına kapanıp, askeri güvenlik önlemlerine benzer önlemlere tabi kalarak çalışıyormuş. Mesai bitiminde kilitli kasalara kaldırılan manüskriptler, çalışma saatleri sırasında cep telefonu kullanmama yasakları vs. burada söz konusu olan... Inferno, Dan Brown'ın dirilmesini sağlayabilecek mi? Göreceğiz.

Gatsby fırtınası, tüm hızıyla sürüyor ve Baz Luhrmann imzalı uyarlama sinemalarda gösterilene dek hızını daha da artırarak süreceğe benziyor. NPR, filmin müziklerini dinleyebileceğiniz bir bağlantı sunuyor, paylaşalım. Filmin ABD gösterim tarihi, 10 Mayıs.

Fenerbahçe'nin Avrupa serüveni son buldu gerçi ama bu notu düşmeden olmayacak; Orhan Pamuk, ki kendisi Fenerbahçeli olmakla ilgili güzel anılarını Manzaradan Parçalar'da anlatır, Eurosport'a verdiği kısa söyleşide takıma şans dilemiş... Hafızam beni yanıltmıyorsa, Manzaradan Parçalar'da Fenerbahçe'yi galibeyete taşıyan golü atma yolunda bir çocukluk hayalinden bahsediyordu Pamuk; takıma destek vermeyi sürdürdüğünü bilmek güzel.

Notlar, Uykusuz'da yer alan Umut Sarıkaya imzalı Milli ve Milli Olmayan İçki Çeşitleri ile son bulacak bu hafta, haftaya kaldığımız yerden devam ederiz.

İyi tatiller!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder