3 Şubat 2017 Cuma

N-n-n

Bir süredir notlarımı derlememişim; o zaman n-n-n!

!f İstanbul başlıyor, kapanışı T2 ile yapıyor. Trainspotting efsanesini özlemiş olanlar kaçırmasın, geri kalanlar daha okumadıysa kitapları eline alsın. Üzerine, David Bowie müzikali ufukta. Ara nağme niyetine: David Bowie'den Sound and Vision ve çeşitli yorumlar. Peşi sıra gelsin, NME'nin En İyi Film Müzikleri, 61'lik liste. Bu arada vizyon filmlerinden La La Land'i izlediniz mi? Adeta menemen soğanlı mı olur soğansız mı, turşu sirkeyle mi yapılmalı yoksa limonla mı tartışmalarını anıştırırcasına, dünya bu filmi izleyip bayılanlarla filmden nefret eden, caza ihanet ettiğini iddia edenler arasında ikiye bölündü; ben henüz izlemedim, o yüzden gönül rahatlığıyla bağlantı veriyorum: Karış karış La La Land. Paragrafı kaparken başa dönelim: !f ve programda yer alan filmlerin tanıtım filmleri.

Yazarı okur olarak tahayyül etmek: Salman Rushdie, Oggito'da yer alan söyleşide okuma alışkanlığından bahsediyor. Bir bağlantı da artık geçmişe gömülen bir mecradan, Radikal Kitap'tan gelsin: Rushdie yeni romanıyla şaşırtacak. Rushdie'nin yeni romanı İki Yıl Sekiz Ay Yirmi Sekiz Gece için buraya, geçtiğimiz yıl Frankfurt Kitap Fuarı'nda yaptığı konuşma için buraya buyrun.

Çağın mutsuzluğuna dair çeşitlemeler: "Sosyal Medya Bir Tuzak" - Zygmunt Bauman, "Umut Bugünü Değiştirme Çabasıdır" - Alfonso Cuaron, "Elitlere Ütopya, Kalanlara Distopya" - Yuval Noah Harari. Bu bahis sürer ama insanı umutsuzluğa sürüklüyor. Noktayı eski bir yazıyla, Hakan Bıçakçı'nın Hayatımız Distopya'sı ile koyalım.

Geçen yıl çok severek okuduğum bir çizgi roman, Bırak Üzülsünler, şimdi Türkçede. Bunu seven Frances Ha'yı da sevmiş olabilir mesela veya olmayabilir, ikisini bir tek ben sevmiş olabilirim, bilemiyorum, zira net bir bağlantı yok ikisinin arasında. (Subjektivite tavan ama canım kendim diyerek mide bulandırmayacağım, çünkü o kadar da değil, paniğe mahal yok.)

Radikal'in onca yıllık kitap eki Radikal Kitap, Hürriyet Keyif ile birleştirdiği hayatına Hürriyet Kitap Sanat adı altında devam ediyor; üzülmedim diyemem, Radikal Kitap, Radikal Cumartesi gibi, hatta Radikal'in kendisi gibi değerli bir mecraydı; şimdi geriye bir tek web arşivi kaldı. Hürriyet Kitap Sanat, ileride takip edilmesi gereken on genç edebiyatçıyı belirlemiş, bir göz atın, ilginç bir liste. Geleceğe dair kafa yormayı sevenler için gelsin üzerine; 2017'nin getireceği eğilimler.

Yazıyı, Zonguldak'taki bu dört bin yıllık muhteşem porsuk ağacıyla kapatır, sizlere iyi tatiller dilerim. Unutmayın, yılın rengi, Pantone'ye kalırsa yani, Greenery.

Yeşiliniz bol olsun. (Görselde Sonny ve Cher, iyi tatiller diler.)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder