2 Şubat 2015 Pazartesi

Vurgu




S: Kitabın epigrafı Beckett'ın Godot'u Beklerken'inden geliyor: "Bize ihtiyaç duyan biri her gün çıkmaz." ("Ama burada, zamanın bu noktasında insanlık biziz. Hoşunuza gitsin gitmesin. Bunun değerini bilelim, çok geç olmadan," diye devam eder Godot.) Roman da bir bekleyiş (birini bekleyiş) üzerine yoğunlaşıyor. Beckett, bu romanı (Kral için Hologram) ne ölçüde etkiledi?

Eggers: Etkiledi, ancak yoğun biçimde etkilediğini söyleyemem. Diyalogun o kısmını alıntılarken çerçevesinden çıkarıp anlamı çarpıttım biraz. Vladimir'in monologu olumlama mahiyetinde, bir nebze - devam etmek için. Ancak ben, epigrafı kullanırken herkesin, her insanın kimi zaman, bazı noktalarda gereksiz hissedebileceğini ya da gereksizleşebileceğini vurgulamak istedim. 

(Kesit, ArtsBeat söyleşisinden; Godot alıntıları ise oyunun Kabalcı edisyonundan, çevirenler: Uğur Ün - Tarık Günersel.Yazarla kitabı hakkında söyleşmenin fazlasıyla hüzünlü bir tarafı var, sanki yazar diyeceğini demiş olsa da derdini anlatamamış, düşüncelerini bir daha, daha anlaşılır, daha doğrudan ifade etmesi talep edilmiş gibi. Küresel kapitalizm çağında ihtiyaç üzerinden serbest çağrışım: Oxfam'ın gelir eşitsizliği raporunu gördünüz mü? Epigrafla girdiğimiz yazıyı, Eggers'ın etkilendiğini belirttiği yazarlardan birinin, Saul Bellow'un son sözüyle kapatalım: "Bir roman, birkaç doğru izlenim ve bundan çok daha fazla yanlış izlenim arasında dengelenmiştir, ki biz buna hayat diyoruz." Hayat!)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder