11 Şubat 2015 Çarşamba

Umut



S: Gelecek hakkında umutlu musunuz?

Atwood: Gelecek Kütüphanesi başlı başına umutlu bir girişim çünkü yüz yıl sonrasında insanların hâlâ varolacağını varsayıyor. Büyük bir umut. İkincisi, ormanın büyüyeceğini varsayıyor. Kütüphanenin orada olacağını. İnsanların kitap okuyabileceklerini ve kitap okumanın ilgilerini çekeceğini. Bütün bu duygular umutla yüklü. Geleceğe dair güven ortaya koyuyor.

İnsan donanımının bir parçası olduğunu düşünüyorum umudun. Klinik depresyon söz konusu değilse herkesin içinde mevcuttur bu. Öyle ki, klinik depresyon durumunu umuda dair bir bozukluk olarak tanımlamak dahi mümkün. Hepimiz umut taşırız. Oscar Wilde ikinci evlilikler hakkında ne demişti - umudun tecrübe karşısındaki zaferi. Nasıl da muzip!

(Margaret Atwood, Slate söyleşisinde, Gelecek Kütüphanesi'ne ve umuda dair konuşuyor. Kütüphaneden burada ve Istanbul Art News'un Ekim sayısındaki yazımda bahsetmiştim, Atwood'un geleceğe dair umutlu değil de distopik fikirleriyle daha yakından ilgileniyorsanız kişisel önerim: bkz. Damızlık Kızın Öyküsü. Görselde, fütürizmin öncüleri, Fortunato Depero ve Filippo Tomaso Marinetti - Marinetti'nin müzelerin ve kütüphanelerin yok edilmesi gerektiğini de savunan Fütürist Manifestosu için bkz. Sanat Manifestoları, Avangard Sanat ve Direniş)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder