17 Eylül 2013 Salı
Kitap
Yaşam kocaman bir 'şimdi'den öte değildir; dün tozlu raflara, yarın ise koca bir bilinmeze aittir. Zihin, birikim, yahut önsezi birer dayanak olabilir... Gözlere de epey kıymet biçilir ama, gözler çoğu zaman ezbercidir. Yanıltıcı oldukları, geçmişten bugüne, edebiyattan felsefeye uzanan pek çok eserde belirtilmiştir.
Depremden, selden ya da elim bir kayıptan daha derin ve olağan suretler takınmış felaketler çörekleniverir yaşamın ortasına... Ancak yaşamak için bunları görmezden gelmek gerekir. Suyun içine düşene değin her an çatırdayabilecek incecik bir buz tabakasının üzerinde yürüdüğümüzü değil, bilmemiz gereken her şeyi bildiğimizi, hayatımızın kendi kontrolümüzde olduğunu varsaymamız gerekir. Ânın katmanları tarafından sarmalanınca, bu ince buzun üzerinde yürüme mesaisi gayet coşkulu olabilir. Korkulanlar başa geldiğinde bile coşku, insana o kadar uzak değildir; ne de olsa hayatın yegâne gerçeği değişimdir. Bunu söyleyebilmek için birkaç dünya klasiği okumuş olmak (ya da bir kelebekle karşılaşmak) yeterlidir.
Bilmemiz gerekenlerin tümü yazılıdır kitaplarda. Onları okumuş olmak, bilmemiz gerekenlerin tümünü bildiğimiz anlamına gelmeyebilir. Feleğin alengirli cilveleri karşısında türlü silah kuşanmak mümkündür; bilgi, bu silahlardan olabilir. Silahların güven tesis edeceğine ise ancak bilgisizler inanabilir.
Gündelik Felaket Teorileri, kitaplarla beslenen bir kitap. Othello'dan Moby Dick'e, Cesur Yeni Dünya'dan Karanlıkta Kahkaha'ya uzanarak kendi öyküsünü anlatan, kurmacayı kurmacayla harmanlayan, hayatın acı tatlı açılımlarını bildiğince karıştıran... Harvard öğrencisi Blue van Meer'in öyküsü bu, adını bir kelebekten alan Blue'nun öyküsü.... Belki görmeyen gözlerin, belki de görmeyi öğrenmenin romanı.
Okunmuş ve okunacak sayısız kitabın ve kurmacanın sınırsızlığından güç alan, kendi okuma listesini oluşturan ve hayatın bilinmezlerine omuz silkmeyi başaran Gündelik Felaket Teorileri, yaşam sınavında tekleyen bir kahramanın kitaplar, alıntılar, dipnotlar ve şekillerle desteklenen, ders niteliğindeki macerası - bitti sanıldığında yeniden, yepyeni bir bölümle başlayan, temiz bir sayfa açan.
Gündelik Felaket Teorileri, şimdi, tüm kitapçılarda.
(Görsel, Paul Villinsky'ye ait.)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Merhaba,
YanıtlaSilBlogumdaki çekilişime bekliyorum,
http://ilknur--akpinar.blogspot.com/2013/09/2-cekilisime-5-kitap-ile-davetlisiniz.html
Sevgiler..
o değil de, yaklaşık 1 hafta önce işe girdim ve her gün tüyap'ın önünden geçiyorum. şimdiye kadar hiç katılma fırsatı bulamadım kitap fuarına. bu yıl resmen iple çekiyorum. internet üzerinden alışveriş ile yapılandan daha fazla indirim yaparsanız gördüğüm herkese bunu adeta aylık reklam parası alıyormuşçasına duyurmayı planlıyorum. yapmazsanız da canınız sağ olsun.
YanıtlaSilkitabı da merak ettiğimi belirtmeden edemeyeceğim. ayrıca arka arkaya henry miller okudum, bunun için de ayrıca teşekkür etmeyi bir borç bilirim.
Tüyap için hazırlıklarımız yaz başında başladı; okurlarımızı hayal kırıklığına uğratmayacağımızı düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllarda blog takipçilerimize özel kimi sürprizlerimiz olmuştu, bu sene de umarım olacak, uğrarsanız blog takipçisi olduğunuzu söylemeniz yeterli. Tüyap'a tam kadro olarak katılıyoruz - bütün seneyi masa başında çalışarak geçirdikten sonra kitaplarımızın okurlarını görmek, kitap merakıyla fuara gelmiş kalabalıkların içinde olmak bizler için müthiş bir motivasyon kaynağı. Bitiminde biz de yorgunluktan bitmiş oluyoruz ama buna değiyor gerçekten :) Anlayacağınız, biz de fuarı iple çeker haldeyiz. Az kaldı!
Sil