13 Mart 2015 Cuma

N-n-n

Fantezi kelimesini size ne çağrıştırıyor? Kazuo Ishiguro'nun son romanı The Buried Giant çıkar çıkmaz tartışmalar koptu: Yazarın New York Times'a verdiği söyleşide okurlarının bu fantastik edebiyat unsurları taşıyan romanı 'fantezi' olarak algılamasından çekindiğini söylemesiyle bilim kurgu ve fantastik edebiyat cephesinde ortalık karıştı, devreye giren Ursula K. LeGuin, Ishiguro'nun janrın tamamına karşı önyargılı olduğunu iddia ederek eleştiriler savurdu, Ishiguro da eleştirilere belaltından vuruşlar yaparak yanıt verdi. Nihayetinde bütün bunlar, gazetelerimizde kısacık bir habere dönüştü, haberde Ishiguro'nun henüz roman yayımlanmadan film haklarını sattığı vurgulandı - kuru gürültü üzerinden bir çağ manzarası daha aynaya böyle yansıdı.

İnan Çetin'den Kral için Hologram'a dair bir inceleme. Hologram dendiğinde blog yazarınız gibi ısrarla Obi-Wan Kenobi'yi hayal edenler için gelsin, hologramlı Ralph Lauren defilesi. Defile demişken, tamamen serbest çağrışımla moda damarından devam: Elif Şafak, Narciso Rodriguez ve saykodelik İskandinav heavy metal'i. (Evet, tekmili birden.)

Moda olan gıdalar da var, bilmem dikkatinizi çekiyor mu? Maş fasulyesi istilası, balkabağı içeren tarifler, vs.'nin ardından kinoa, bir süredir chia tohumu ile beraber bilhassa Instagram'da boy gösteriyor - beni pek ilgilendirdiğini söyleyemem, ama işin içine David Lynch girince Lynch usulü kinoaya kayıtsız kalamadım. Lynch'in üzerine Kubrick, Tarantino ve Wes Anderson gelsin - kült filmler ve bilgisayar oyunları.

Satmak ya da satmamak - veya "paranın olduğu yerde mantık aranır mı?"

Üzücü haberleri paylaşmayı sevmiyorum sevgili blog okuru, ama madem fantastik edebiyatla başladık, fantastikle bitirelim: Terry Pratchett'e veda.  Kitapları için, bkz.

İyi tatiller.

1 yorum:

  1. Bitmeyen kara lahana furyasını büyük bir şaşkınlık içinde takip etmekteyiz. Kara lahana salatası, kara lahana cipsleri, suları, zartları, zurtları. Sanırsın tekerleği keşfetmişler...

    YanıtlaSil