9 Aralık 2016 Cuma

N-n-n

Bir koca yıl devrilmiş, aylardan Aralık gelmiş ve ben, bloga, notlara, yazılara uzun mu uzun bir ara vermişim. Evet, bazen olur öyle, çok da üzerinde durmaya gerek yok sanırım. Yani demem o ki...
N-n-n!

Saçmalardan seçmelerle başlayalım: Yazarlar gibi kokmak. Yahu ne uğraşayım Tolstoy gibi kokmaya diyorsanız Schiller'in yaptığını yapıp bir çekmecede birkaç elmayı çürümeye bırakıp, korkunç kokudan aldığınız ilhamla yazı yazmayı da deneyebilirsiniz, çünkü denemesi hemen hemen bedava (birkaç elma kaç paraysa o kadar.) Bu da matbaa kimyasallarına olan tutkunuzu kesmediyse o zaman sizi Karl Lagerfeld'in Paper Passion'ına alalım. Amazon Almanya'da TR kargo ücreti kalktı, onu da belirtelim ve kitap kokusuna olan hastalıklı ilişkileri dolayısıyla müşkül vaziyette olanlar için hemen Almanya bağlantısını ekleyelim. (Yorumlardan birinde kitap kokusu değil kolaltı kokusunu andırdığı söylenmiş, seçim sizin.) Bu arada Amazon, Eggers'ın Çember'de hayal ettiği benzeri bir girişimi daha gerçekleştiriyor ve yeni açacağı Amazon Go mağazalarında kasa denen olayı ortadan kaldırıyor, onu da atlamamak lazım. Şu videoyu izleyin ve gelecekte nasıl alışveriş edeceğinizi görün - ben drone beklediğimden sarsıldım diyemem açıkçası. 

Normalde, blog o ara aktif olsaydı size bir fuar özeti yazardım illa ki. Şimdi artık çok geç; Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Turhan Günay daha nice yazar ve gazeteci gibi tutuklu, bu seneki fuara dair düşülecek tek not da bu olmalı kanımca, koca bir utanç notu. Öte yandan sağ sol her taraf farklı farklı utanç notlarıyla kaynamaya başladığında, utanç da norm haline geliyor, o da utanan için sadece; utanmayana her gün bayram elbette... Neyse, fuar bu yıl da, her yıl olduğu gibi, siz ne atfettiyseniz o idi - kitap tanımak, yıl içinde kaçırdıklarınızı ve daha eskileri görmek isteyenler için bulunmaz bir fırsat olduğu gibi her salonda beş standı olan ama bulundurdukları kitaplardan bihaber devasa yayınevlerinin kısıtlı indirimlerine koşma arzusu duyanları da memnun etmekteydi, yani kanımca, fuar okurunun, okur fuarın aynası oldu, zaten başka türlüsü beklenemezdi. İki farklı özetten K24 için buraya, Kültür Servisi için buraya buyrun.

Yılın kelimesi (Oxford'a göre) "post-gerçek," yılın adamı (Time'a göre) Donald Trump, Nobel edebiyat ödülü Bob Dylan'ın... Pantone'ye göre yılın rengi henüz açıklanmadı mesela, ama örnekler ışığında insan ürküyor açıkçası. Gelgelelim hayat her şeye rağmen devam eden nankör bir fenomen, dolayısıyla, bizler de güzel şeylerin altını çizmeye bakacağız yine, mesela şunun gibi. Bone kitapları için buraya bkz.

Aylar olmuş, biraz paslıyım sevgili okur. Notları Leonard Cohen'in evinin önünden kesitlerle sonlandırıyorum. 

İyi tatiller, sürprizleriniz şen olsun.

(İki küçük çıkma ekleyeyim: Pantone Yılın Rengi'ni açıklamış ve kendisi yeşillik tadında... Leonard Cohen demişken, Kara Plak Cohen hakkında hem bir etkinlik hem de bir kitap duyurusu yaptı, onları da atlamayın.)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder