2 Mart 2016 Çarşamba

Gerçek



Birilerinin Ulmculuğu google'layıp gerçekten böyle bir dinin var olup var olmadığına bakmasını sağlıyorsam -bir açıdan- bunu gerçek bir din haline getirmeyi başarmış sayılırım, öyle değil mi? Roman gerçekliğinde yeri var ve google'lanacak denli gerçek işte. Bunu bir adım daha ileri götürecek olursak eğer - Ulmculuğu google'layıp herhangi bir referans bulamadığınızda bu dinin gerçek olmadığına mı kanaat getirmeniz gerekir peki? Bir şey, eğer google'da yoksa, gerçek olamaz mı? Gerçek olan her şey Internet'te mevcutsa o zaman Internet'te mevcut olan her şey gerçek midir? Gerçek olmayan şeyler de olabilir mi Internet'te? Google'la aranınca çıkan ama var olmayan bir şeyi nasıl kategorize edersiniz? Ya da var olan ama google'da çıkmayan bir şeyi? Siz daha ne olduğunu anlayamadan neyin gerçek olup neyin olmadığını kavrayamaz hale gelirsiniz, hatta bu ayrımın ne olduğunu bile kavrayamazsınız. Kurmaca girişimi oyunlar oynamayı da içeriyor. Dünyayı ciddiye alma çabam da kısmen bundan kaynaklanıyor.

(Makul Bir Saatte Yeniden Uyansam'da inançsız bir kahramanın din ile sınavını ele alan Joshua Ferris, Paris Review söyleşisinde Google üzerinden varoluşu sorgularken. )


1 yorum:

  1. Şimdi bu yorumdan sonra ben de soracağım Google'a. Peki ben bile sorduktan sonra bulamazsam (yani ben dememdeki kasıt internet ve google konusunda uzman olmam) o şey yoktur arkadaş, ama asıl soru şu; "Aynı anda iki ya da daha fazla yerde olabileceğimiz teorisinin var olduğu evrenimizde bir şey iki yerden birinde yoksa ne olur?" Burada olmayan başka bir evrende var olabilir, öyle değil mi? "Dünyayı ciddiye alma çabam da kısmen bundan kaynaklanıyor." cümlende ufak bir değişiklik yaparak "EVRENİ ciddiye alma çabam da kısmen bundan kaynaklanıyor." diyebilirim...

    Blog aleminde yeniyim; beklerim > Atom Ezen Adam

    YanıtlaSil