29 Nisan 2016 Cuma

N-n-n

Cesar Aira ile başlayalım: "Nihayetinde biyografi, edebiyattır. Ve edebiyatta mühim olan ayrıntı ile atmosfer, bir de bu ikisinin dengesidir. Şeyleri görünür kılan şaşmaz ayrıntılar ile canlı, bütünsel bir atmosfer, ki onun yokluğunda ayrıntılar fragmansı bir envantere dönüşür." Türkçeye çevrilmiş Cesar Aira'lar için sizi böyle alalım - oturduğu sandalyenin altından çekilmesine sinirlenmeyecek olanlara, geleneksel anlatım prensiplerini takip etmeyen bir yazar karşısında heyecan duyanlara, uzun lafın kısası, yenilikten korkmayan, yenilikçi bir yazarla tanışmak isteyen açık görüşlü okurlara öneririm. Heyecan verici.

Taht Oyunları'nın yeni sezonu başladı ve dizi, George R. R. Martin'in kitaplarının 'önüne' geçti bildiğiniz gibi - Ben ne yaptım da kendimi MensJournal adlı bir websitesinde buldum bilmiyorum ama ilgili yazı gayet iyi: En sevdiğiniz Taht Oyunları kahramanına göre okuma önerileri. Mesela Daenerys severlere Ursula K. Le Guin'in Yerdeniz serisi, Tyrion Lannister'ın takipçilerine Lagerkvist'in Cüce'si (bu tartışmaya açık bir öneri esasen), Littlefinger'ın çeviridği dolaplardan haz duyanlara Patricia Highsmith'in Ripley serisi, Brienne'e hayran olanlara Calvino'nun Varolmayan Şövalyesi... Aria'cılara tavsiye edilen Shirley Jackson klasiği We Have Always Lived in the Castle, önümüzdeki aylarda bizim yayımlayacağımız kitaplardan biri, bu vesileyle onun da notunu düşmüş olalım. Kapanışı, Taht Oyunları ve Moleskin işbirliğiyle hazırlanan akıllara zarar kağıt 'hadisesiyle' yapalım: Kağıda dönüşen jenerik.

Prince'in ölümü gizemini halen korurken: Müzik neden bu kadar güçlü? Üzerine, yeri gelmişken diye, bizim bu aralar en çok dinlediklerimiz, parçalıbulut adlı listemiz. (Grooveshark'ın yası sürüyor.)

Bu haftanın notları popüler kültür damarından ilerlediğine göre geçen pazar günü HBO'da yayımlanan 'görsel albümü' ile ortalığı en hafif tabirle sallamış ve tuhaftır, aldatıldığını ifade etme tercihi ile ('Hayat size ekşi limonlar sunuyorsa siz de limonata yapın!' mottosu doğrultusunda) kahraman ilan edilmiş olan Beyonce ve Lemonade ile yapalım: Tamamı değil ama fikir edinmek için yeterli. Üzerine, olası ilham kaynaklarından biri olduğu iddia edilen: Pipilotti Rist ve Ever is Overall. Ardından, Beyonce'nin daha önce atıfta bulunduğu bir edebiyatçı: Chimamanda Ngozie Adichie. Adichie'nin We Should All Be Feminists'i için buraya, en son yayımlanan kitabı Amerikana için buraya buyrun.

Haftanın notları burada biter.

İyi tatiller.

(Görselde Otto Schade ve Ronzo'nun dokunuşuyla duvar. Londra.)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder