11 Ekim 2012 Perşembe

Her şey


Bir süredir Rock yıldızlarının biyografileri cenahında bir patlama yaşanıyor; sadece biyografiler değil, otobiyografiler ve anı kitapları da 2012-2013'de ardı ardına gelecek sevgili okur, kemerleri bağlama vakti. Üstelik sırf Rock yıldızları değil, diğer starlar da bu gerçek yaşam öyküsü rüzgarına kapılmış gitmekte. Bu hususta (Rock odaklı) notlarımı toparlayıp detaylı bir yazı yazacağım dediğim gibi, ancak şimdilik önümüzdeki aylarda yayımlanacak olanlara bir göz atalım.

Morrissey ve Neil Young'ın otobiyografilerinden bahsetmiştik - ki Keith Richards'ın Life'ı, halihazırda yayımlanmış olanlar arasında kanımca en sağlam olanı (hayalet yazarın kalemine kuvvet dersem Richards'a ayıp olur mu? Demeyeyim, ayıp olmasın.) Young ile Morrissey yönündeki beklentiler de epey yüksek. 

Önümüzdeki yıl raflara inecek olanlara bakalım bir de - işte size L.A. Times kaynaklı, dağınık bir liste; anı, biyografi, otobiyografi, ortaya karışık:

1. Cindi Lauper (Anı.)
2. New Kids on the Block (Bunlar beşi bir yerdeydi bir nevi, anımsamak isteyen var mı bilemiyorum, elbette ki içlerinden biri ya da hepsi birlikte yazmamış kitabı, gruba dair bir biyografi çalışması.)
3. Pete Townsend (Townsend'in 'kendi' kaleminden, hayalet yazarın kalemine kuvvet demek yine olası.)
4. Courtney Love (Baştan aşağı skandal. Love, kitabın çıkış tarihini ertelemiş, kimse şaşırmamış. Love'ı ancak Love yazabilir, ego göklerde; o yüzden, anı.)
5. Serge Gainsbourg (Nostalji niyetine.)
6. Duran Duran (John Taylor'ın kaleminden anı.)
7. Barbara Streisand (Divalar da kitap yazarmış derseniz yanılırsınız, Streisand hakkındaki kitabın yazarı elbette ki bir başkası, bir biyografi çalışması.)
8. Kenny Rogers (Anı.) 
9. Mick Jagger (Keith yazarken Mick durur mu? Durur. Biyografinin yazarı Philip Norman.)

Hafta boyunca Sahaf Festivali'nden görseller paylaşmışken ve yeri gelmişken yeni değil de eski bir kitabı, baskısı yıllar önce tükenen ve Avi Pardo tarafından dilimize aktarılmış olan Miles Davis otobiyografisini anımsatalım - bu aralar Tepebaşı'nda bulmak mümkündür belki. 

Aydınlık günler dilerim.  

(Görsel, Beyoğlu Sahaf Festivali'nden.)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder