1 Mart 2012 Perşembe

Görüş

Geçen haftaki Radikal Kitap'ta, Ömer Türkeş imzalı şahane bir Hafiyenin El Kitabı yazısı yayımlandı, kaçırdıysanız bağlantı burada. Hafiye'den çağrışımla Terry Gilliam'a geçmek ve usta yönetmenin facebook sayfasının pek şenlikli olduğunu belirtmek isterim. Her neyse, biliyorsunuz, çeşit çeşit beyanat, liste vs. çıkıp duruyor; Palahniuk'tan Genç Yazarlara 10 Öğüt, Henry Miller'a göre Yazı Kuralları vs. vs Gilliam da geri durmamış, genç yönetmenlere bazı öğütler vermiş, özellikle takıldığım Don Kişot temalı 9 numaralı öğüdü sizlere ayrıca aktarmak isterim:

9. Yönetmenlik aklı başında ya da ödlek kimselere göre bir iş değildir.
Don Kişot'un sürekli dünya hakkında yanılgıya düşmesi çok hoşuma gider. Her seferinde yanılır. Ama sonunda kahramanlık sergilediği ve önüne geçilmesi mümkün olmayan epik durumlar içine düşer. Bu hep böyle devam eder.(...) Eğer Don Kişot hakkında bir film çekecekseniz, Don Kişot kadar çılgın olmanız gerekir.

Şimdi bu son cümle oldukça ilginç; tavsiye listeleri vs. bir yana, kimi yazarların deneyimlenmemiş bir durumun yazılamayacağına dair iddiaları var, Saul Bellow ya da Jack Kerouac ilk akla gelenler. Tartışmaya açık elbette.

Aşağıda Terry Gilliam'ın facebook'ta paylaştığı bir resim, banyosunun duvarı. Onun altında Henry Miller, klozetin üzerinde. En yukarıda, Anna Karina, bütünüyle kuşkuda.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder