10 Aralık 2013 Salı

Efsane



Efsane: Begbie'nin şahane bir mizah anlayışı vardır.
Gerçek: Begbie'nin mizah anlayışı tamamen başkalarının, genellikle arkadaşlarının bahtsızlıklarına, hezimetlerine ve zayıflıklarına yöneliktir.
Efsane: Begbie'nin kankaları onu sever.
Gerçek: Begbie'nin kankaları ondan korkar.
Efsane: Begbie kankalarına asla kelek yapmaz.
Gerçek: Kankaları genellikle bu önermenin sınanmasına olanak tanımayacak kadar sakıngandırlar. Sınama olanağı buldukları münferit durumlarda da, bunu çürütmeyi başarmışlardır.

(Trainspotting, Irvine Welsh. Çeviren: Avi Pardo. Begbie'ye dair efsaneler ve gerçekler, Renton'ın anlatımıyla. Welsh'in Trainspotting'i, İskoçya'da okur katılımıyla oluşturulan Son Elli Yılın Romanları listesinde bir numara oldu. Listede iki numarada Lanark, üç numarada Siyah ve Mavi var. Welsh, geçtiğimiz günlerde Trainspotting ve Porno'nun Begbie karakteri hakkında kaleme aldığı 'He Aint Lager' adlı öyküyü evsizler yararına çıkartılan ve evsizlerce satılan Big Issue dergisinde yayımlatarak büyük alkış topladı; Big Issue'nun satış rakamı henüz belli değil, ama rekora gideceği düşünülüyor. Welsh, "Evsizlik maalesef Batı dünyasında epey yaygın ve siyasi liderlerin önceliklere yönelik zaaflarıyla ilintili," diyerek ayarı vermiş... Herkesin bir Begbie'si yok mu hayatında; sever gibi yapıp döven, atsan atılmaz-satsan satılmaz kabilinden?)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder