2 Ağustos 2012 Perşembe

Tarif


Neden sonra Yalancı Kaplumbağa, konuşacak hale geldi ve yanaklarından yaşlar akıtarak anlattı:

"Belki deniz altında fazla oturmuşluğun yoktur. ("Yok," dedi Alice) Belki de bir ıstakozla hiç tanıştırılmadın. (Alice, az kalsın, "Bir kere tatmıştım," diyecekti ki kendini tuttu, "Yok, hiç," dedi.) İşte o yüzden ıstakoz kadrilinin ne hoş bir şey olduğunu bilemezsin."

(Alice Harikalar Ülkesinde, Lewis Carroll. Can Çocuk; çeviren: Tomris Uyar. İllüstrasyon: John Tenniel. Istakoz kadrilinin ne hoş bir şey olduğunu merak ederseniz, kitaba bakın. Yalancı Kaplumbağa, Alice Harikalar Ülkesinde'den çıkma dehşet bir karakter olup İngiliz mutfağına özgü bir çorbaya gönderme niteliği taşır. Yalancı Kaplumbağa Çorbası için bir tarif verelim, kaynak Bayan Fowles: Büyük boy bir dananın kellesini alın. Tüyleri yüzün. Boynuz yumuşayana değin kaynatın ve olabildiğince ince biçimde, parmak misali kesin. Bir buçuk litrelik et suyunu hazır edin. (Koyun ya da dana.) Çeyrek litrelik Madeira şarabı ekleyin, yarım çay kaşığı kekik, biber, bir büyük boy soğan ve bir tam limonun ince rendelenmiş kabuğunu içine katın. İnce kıyılmış istiridyelerinizi ekleyin, suyunu da katın, biraz tuz, iki büyük boy soğanın suyu, tatlı baharatlar ve kıyılmış beyinle lezzet verin. Bunları bir saat kadar bir arada haşlayın ve masaya getirirken yanına küçük köfteler ve yumurta sarıları ilave etmeyi unutmayın. Yalancı Kaplumbağa Çorbası, tahmin edeceğiniz üzere, kaplumbağa yerine türlü et ve organ kullanarak kaplumbağa 'lezzeti' yakalamayı vaat ediyor. Yemek kitapları, ete dair türlü dehşet öyküsüyle dolup taşıyor. Bir de buradan bakın.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder