22 Aralık 2010 Çarşamba

Hayat!

Haftaya Bilinmeyen ve David Bowie temalı bir yazıyla merhaba dedik; bugünlerde çok konuşulan bir başka kitap ve yazarıyla, Life (Hayat) ve Keith Richards ile devam ediyoruz. Life, Keith Richards'ın bu yıl büyük ilgi gören ve edebi çevrelerce de yüceltilen, şahane biyografisi; Richards, Life ile tüm sene sonu edebiyat listelerini altüst ettiği gibi rockstarların klişeleşmiş "hayat" anlatılarında da çıtayı yükselten, sarsıcı bir metin ortaya koymuş. Kitabın orijinali İstanbul'da İngilizce kitap satan kitapçılarda şimdilik tükenmiş ve Ocak ortasına değin gelecek gibi görünmüyor, ama meraklananlar Bir+Bir dergisi Kasım-Aralık sayısına bir göz atıp Yücel Göktürk'ün kitabın orijinalinden derlediği yazıyı inceleyebilirler. Bize sorarsanız, Keith Richards'dan yazar mı olurmuş demeyin ve çağın en önemli müzik adamlarından birinin kelimelerine bir şans verin. Bir+Bir'deki yazıda şöyle diyor Richards:
"İmaj uzun bir gölge. Güneş battığında bile sürüyor. Beni imajine ettiler, beni imal ettiler. O halk yarattı bu halk kahramanını. Sağ olsunlar. Bir halk kahramanı söz konusuysa, ortada o şahıs için yazılmış bir senaryo vardır ve o şahsın senaryonun hakkını vermesi gerekir. Ben, elimden gelenin en iyisini yaptım."

Bir roman kahramanının anlatıdan sıyrılıp kendi kelimelerine kavuştuğunda yazacağı türden bir kitap Keith Richards'ın Life'ı ve hayat, şaşırtıcılık konusunda kurguyla başa baş gitmekte ısrarlı. Geçen hafta bahsettiğimiz, Ayrıntı'dan çıkan James Woods metni Kurmaca Nasıl İşler'in yönelttiği soruyla bitirelim tekrar yazımızı: "Hepimizin, hayat tarafından yaratılan ve kendimiz tarafından yazılan kurmaca karakterler olmamız mümkün müdür?"

İki resimde de yer alan Keith Richards; pasajı okuduktan sonra üstteki ve alttaki arasındaki farkı sezebildiniz mi peki?

Her şey mümkün hayatta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder