9 Kasım 2012 Cuma

N-n-n-n!

N-n-n-n-n!


Beyoğlu'nda yeni bir kitapçı demiştik: Aziz Kedi Kitabevi - Tom Tom Kaptan Sokak'ta yer alıyor. Galatasaray'da Ara Kafe'nin yanından kıvrılıverdiğinizde karşınıza çıkacak. Keşfedin!

Aylardan kasım, senenin sonuna doğru tam gaz ilerleyiş sürüyor. Kasım ayı, ayrıca İstanbul Kitap Fuarı demek, bunları zaten biliyorsunuz... Şimdi sıkı durun, bir rivayete göre bu sene fuara metrobüsle doğrudan gelmek mümkün olacakmış, İstanbul'un içinden geleceklere müjdeler olsun! Etkinlik programını buradan inceleyebilirsiniz.

Kasım ayı hatırına biraz magazin: bu ay doğan yazarlar kimler miymiş? Neil Gaiman, Albert Camus, Joseph Conrad, C.S. Lewis, Kurt Vonnegut ve Fiodor Mihailoviç Dostoyevski. Daha niceleri var elbette, ama bu isimlerin birlikteliği yeterince doyurucu. Kasımda aşk diyenlere inat, kasımda edebiyat!

Geçen hafta n-n-n-n'lamadığımızdan duyuramadık, ama medya sağ olsun, her yan inim inim inledi: Random House, Penguin'i (ya da tersi, çok mühim değil) Disney, Lucas film prodüksiyon şirketini (dolayısıyla Star Wars'u) satın aldı. Penguin ve Random House 'büyümeyi' gururla duyururken Disney Star Wars filmlerinin devamlarının geleceğini bildirdi. Büyüme her zaman 'büyük' gelişmelere işaret eder mi? Pek umutlu değilim sevgili okuyucu. 'Büyük' satın almacıların gazabından korunmamız dileklerimle.

James Joyce'un bir mektubundan uyarlanan çocuk kitabı Kedi ile Şeytan'ı duyurmuştuk; ya Kırmızı Kedi'nin Neruda ve Woolf imzalı çocuk kitaplarına ne demeli? Saramago'nun kapağına özellikle bayıldım, not düşmem gerek.

Biraz eski, ancak yeniden okudum bu hafta, Versus'tan Uçma Sanatı. İkinci Kuşak'ın üzerine yine bir baba-oğul hikayesi. Çizgi-romanlardan bahsetmişken, İletişim daha önce Gözlem tarafından basılmış olan kült çizgi eser Maus'u yeniden yayımlıyor Tüyap öncesinde, okumayanlar kaçırmasın.

Bugün saat 15.00'te, Taxim Hill Hotel'de gerçekleşen Marksizm 2012 kapsamında:  Terry Eagleton, Bülent Somay ile Marksizm ve Edebiyat Eleştirisi başlıklı bir söyleşide bir araya geliyor. Diğer etkinlikler için bkz.

Salman Rushdie'nin Geceyarısı Çocukları romanının uyarlaması pek yakında sinemalarda, ancak fragman pek umut verici sayılmaz. Siz ne dersiniz?

Sabancı Müzesi'nde Monet'nin Bahçesi sergisi bugünden itibaren açılıyor. Ay sonuna doğru ise Aksanat'ta Magdalena Abakanowicz'in İnsanlık Serüveni başlayacak, şimdiden söyleyelim.

Yazıyı kapatmadan global gündeme dair bir haber geçelim: Nobel Barış Ödülü almış olan yazar Elie Wiesel, Nobel Barış Ödülü sahibi Barack Obama ile bir kitap yazma hazırlığı içindeymiş. İçerikle ilgili fazla bilgi verilmiyor henüz, ancak mevzu enteresan. Bu arada Obama demişken, başkan olmakla birlikte kitapları da var Obama'nın ve dün yayımlanan  epey acayip bir söyleşide Orhan Pamuk, Obama'nın Babamdan Hayaller adlı kitabını oldukça beğendiğini belirtmiş. (Bir şey diyemiyorum, okumadım.) Daha başka pek çok şey de söylemiş, -zaten edebiyat siteleri bol bol yazacaktır, o yüzden özetlemeye gerek yok- ancak beni şaşırtan Pamuk'un Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı'nı çok sevdiğini, kitabı çevresindekilere sık sık hediye ettiğini açıklaması oldu. (Bağdaştıramadım sanırım, kitapla bir derdim olduğundan değil.) Patricia Highsmith hayranı olduğunu açıklayan Pamuk, okurunu katille özdeşleşmeye iten tekniğini vurgulayarak Highsmith'i övmüş ki o noktada kendisine katılmaktan başka bir şey yapamıyorum. Pamuk Faulkner'e, Poe'ya, Hawthorne'a olan sevgisinden de bahsettiği söyleşide Dave Eggers'a da saygı duyduğunu belirtmiş, ki bu da ilginç. Bu n-n-n-n epey uzadı, burada kesiyorum, özete çevirdim, ama bu söyleşiye bir göz atın derim, bir tuhaf sanki, ıssız adaya düşse ne okurdu türünde sorular sorulmuş yazara, hay bin kunduz dedirtecek cinsten...

Haftayı, Miranda July'ın, çalışmaya çalışırken dikkatini dağıtan nesnelere yönelik geliştirdiği stratejiyi konu alan bir video ile kapatalım; hani hafta sonunda işle güçle cebelleşen birileri vardır diye, bir faydamız olur belki.

Ama adettendir - dinlenmeyi, eğlenmeyi vs. ihmal etmeyin!






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder